Mazurek serowy na chlebowym spodzie / fot. Olimpia Davies
4.51 (158)
Mazurek na wytrawnie? Oczywiście, że tak! Zamiast kanapek, na śniadanie wielkanocne warto zaserwować mazurek serowy na chlebowym spodzie. To taka podkręcona wersja kanapki. Mazurek wspaniale wygląda na świątecznym stole i jest naprawdę pyszny. Nasz przepis potraktujcie jako punkt wyjścia - eksperymentujcie z dodatkami!
kromka chleba 10 szt.
jajka 2 szt.
mleko 100 ml
serek śmietankowy 200 g
feta 200 g
ser biały 200 g
mascarpone 3 łyżki stołowe
słonecznik 3 łyżki stołowe
kiełki rzodkiewki 3 łyżki stołowe
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty
rzodkiewka 6 szt.
szczypiorek 3 łyżki stołowe
kwaśna śmietana 2 łyżki stołowe
Kromki pieczywa układamy obok siebie w jakimś dużym, płaskim naczyniu. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, zalewamy kromki, zostawiamy na 3 min, obracamy i zostawiamy aż wchłoną płyn. Przenosimy je do cienko wysmarowanej masłem blachy (w kształcie dowolnym), wykładamy dno i boki, dociskając, by powstała jednolita warstwa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, pieczemy 10 min.
Ucieramy dokładnie wszystkie składniki na masę, rozprowadzamy po ostudzonym chlebowym spodzie. Wstawiamy do lodówki, aby masa dobrze się związała. Dekorujemy wierzch i podajemy.
Porady
W przepisie na mazurek serowy na chlebowym spodzie wykorzystujemy:
- chleb - najlepiej razowy
- serek śmietankowy - kremowy, typu philadelphia
- ser biały - tłusty
- słonecznik - uprażony na suchej patelni
- kiełki rzodkiewki - posiekane
- rzodkiewki, szczypiorek i kwaśną śmietanę - do dekoracji
Mazurek serowy na chlebowym spodzie to wykwintna i elegancka wersja otwartej kanapki. W naszym przepisie wykorzystaliśmy pieczywo razowe, ponieważ będzie trzymało swoją formę, nie nasiąknie tak szybko składnikami mazurka i nie zmięknie za bardzo. Można także użyć innego ciemnego pieczywa. Jeśli chodzi o masę serową, chcieliśmy, żeby była bardzo kremowa - stąd połączenie kilku rodzajów sera. Możecie jednak przygotować klasyczny twarożek na bazie białego sera ze śmietaną, drobno pokrojoną rzodkiewką i szczypiorkiem.