Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą

Ocena:

4.43 (159)

  • 1 godz. 10 min.
smaczne, najczęściej spożywane z czerwonym barszczem

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1 kg mąki tortowej
  • 1 koska margaryny Kasia
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 7 dkg drożdży
  • 8 g soli
  • 4 jajka
  • FARSZ:
  • 1 kg ugotowanej kapusty kwaszonej
  • 1 kg ugotowanej karkówki
  • 50 dkg pieczarek
  • 3 cebule
  • olej
  • zioła prowansalskie
  • gałka muszkatałowa
  • pieprz
  • sól
  • kminek

Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotować ciasto: Do mąki dodać margarynę, wcześniej rozpuszczoną i ostudzoną, dodać śmietanę rozmieszaną z drożdżami, ubitymi jajkami oraz solą. Zagnieść ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.
  • Przygotować farsz: Mięso zemleć w maszynce. Cebulę drobno posiekać i lekko zarumienić na tłuszczu.Ugotowaną kapustę posiekać i razem z pieczarkami podsmażyć na oleju.Wszystko wymieszać, dodać zioła prowansalskie, gałkę muszkatałową, sól, pierz. Wszystkie składniki razem krótko podsmażyć, ciągle mieszając.
  • Wykonanie:
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na pasek szerokości około 15 cm i grubości 1 cm Nałożyć na środek farsz, zlepić, odwrócić "szwem" do spodu i posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem. Pokroić w prostokąty o długości 5 cm. Paszteciki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, wsadzić do piekarnika i piec w tem.180 C około 30 minut. Podawać z czerwonym barszczem. SMACZNEGO!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne