Wytrawny mazurek z serka kremowego i przepiórczych jaj

Ocena:

4.44 (199)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Na wielkanocne śniadanie przygotujmy coś innego niż zwykle - wytrawny mazurek z serka kremowego i przepiórczych jaj.

Składniki:

  • ikra  1 puszka

  • jajka  2 szt.

  • masło  30 g

  • serek śmietankowy  300 g

  • cytryna  0.5 szt.

  • jajka przepiórcze  6 szt.

  • ogórek  1 szt.

  • rzodkiewka  5 szt.

  • kiełki  10 g

  • majonez  100 g

  • krakersy  300 g

  • masło orzechowe  40 g

Wytrawny mazurek z serka kremowego i przepiórczych jaj - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Spód: krakersy łamiemy i wrzucamy do malaksera razem z masłem orzechowym. Mielimy na drobną kruszonkę, dodając ew. tyle płynnego masła, żeby poczuć, że masa lekko się klei. Średnią tortownicę smarujemy tłuszczem. Naklejamy papier do wypieków i rozsypujemy krakersową masę. Dobrze dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na 10 min. Studzimy.

  • Krok 2:

    Masa: lekko ubijamy jajka. Łączymy je z serkiem typu philadelphia i sokiem z połowy cytryny.

  • Krok 3:

    Pieczenie: wykładamy masę jajeczno-serową na spód z krakerwów. Pieczemy 50 min w temp. 180°C. Wyjmujemy i chłodzimy. Trzymamy w lodówce.

  • Krok 4:

    Dekoracja: jaja przepiórcze gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 5 min. Chłodzimy i obieramy. Na mandolinie (prosto do miski z zimną wodą i kostkami lodu) ścinamy cieniutkie plastry rzodkiewki i ogórka. Brzeg mazurka (najlepiej z cukierniczej tuby) pokrywamy paskiem majonezu. Odcedzamy nowalijki, lekko je osuszamy. Zaczynamy według własnej fantazji zdobić rant majonezem, po czym układamy kiełki, nowalijki, połówki jajek i ikrę. Serwujemy natychmiast po przygotowaniu.

Porady

Obieranie przepiórczych jajek nie sprawi nam trudności, jeśli ugotowane  delikatnie obstukamy, poturlamy po blacie i wrzucimy na 10 min do zimnej wody.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne