Tarta z płatków kartoflanych

Ocena:

4.48 (176)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
Zapiekanka ziemniaczana z kilku prostych składników - wystarczą kartofle, masło i smalec gęsi lub kaczy. Nie będzie zbyt lekko, ale jak smacznie!

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki smalcu z gęsi lub kaczki
  • 70 dag kartofli
  • sól i pieprz

Tarta z płatków kartoflanych - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wstępnie podgrzewamy piekarnik do temp. 230°C i umieszczamy w nim ciężką patelnię na 10 min.
  • Masło roztapiamy w rondelku, odszumowując pianę. Zdejmujemy z ognia i łączymy z roztopionym tłuszczem z kaczki.
  • Kartofle obieramy i tniemy na możliwie jak najcieńsze plasterki (najlepiej za pomocą mandoliny). Osuszamy.
  • Wyjmujemy naczynie z piekarnika i pędzlem kuchennym smarujemy je mieszaniną masła i tłuszczu z kaczki.
  • Jeden plaster kartofla umieszczamy w centrum naczynia i na zakładkę układamy wokół niego pozostałe plasterki, dochodząc aż brzegów naczynia. Smarujemy mieszaniną tłuszczów, oprószamy solą i pieprzem.
  • Układamy kolejną warstwę, którą również smarujemy tłuszczem. Kontynuujemy czynności, co drugą warstwę oprószając solą i pieprzem.
  • Na koniec pozostały tłuszcz wylewamy na wierzch kartoflanych płatków. Dociskamy wszystko za pomocą dna ciężkiej patelni, uprzednio przykrywając folią aluminiową lub pergaminem.
  • Ustawiamy na górnej półce piekarnika i pieczemy 20 min. Zdejmujemy obciążenie i folię, bez przykrycia pieczemy jeszcze 20 min.
  • Po schłodzeniu możemy podawać bezpośrednio z naczynia, krojąc na trójkąty.

Porady

Dla ładniejszego efektu odcinamy placek ziemniaczany nożem od dna formy wokół krawędzi i wykładamy go na talerz do góry dnem.

Zobacz też: tarta z brokułami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne