Cebulaki

Ocena:

4.52 (168)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Cebulaki - puszyste bułeczki z ciasta drożdżowego wypełnione aromatycznym farszem cebulowo-ziemniaczanym. Idealnie sprawdzą się jako przekąska w ciągu dnia, lub drugie śniadanie do pracy. 

Składniki:

  • mąka pszenna  500 g

  • mleko  260 ml

  • drożdże  250 g

  • masło  100 g

  • żółtko  2 szt.

  • jajka  2 szt.

  • cukier  12 g

  • sól  6 g

  • czarnuszka  6 g

  • ziemniaki  1000 g

  • cebula  600 g

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • olej  20 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Cebulaki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ciasta: Drożdże kruszymy w palcach, dodajemy 1 łyżkę cukru i ucieramy do uzyskania płynnej konsystencji. Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie parzyło. Wlewamy do miski, dodajemy płynne drożdże, 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia.

  • Krok 2:

    Wyrabianie ciasta: Do misy miksera wsypujemy resztę mąki, dodajemy żółtka, jajko, sól i rozczyn. Wyrabiamy 10-15 minut. Masło roztapiamy i studzimy. Następnie wlewamy do ciasta i wyrabiamy 5 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

  • Krok 3:

    Przygotowanie farszu: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy wodę i ugniatamy je tłuczkiem na purée. Dodajemy masło i gałkę muszkatołową, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebule obieramy, kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy cebulę i smażymy 10-15 minut na średnim ogniu, aż się skarmelizuje. Odstawiamy do wystygnięcia.

  • Krok 4:

    Pieczenie cebulaków: Ciasto dzielimy na bułeczki, tak aby każda ważyła około 60 g. Formujemy z nich okrągłe placki, pozostawiając rancik. Na środku spłaszczamy placki palcami. Nakładamy przestudzone purée, a na wierzch dość sporo cebuli. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Jajko rozkłócamy z mlekiem. Za pomocą pędzelka smarujemy jajkiem ranty ciasta i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Porady

  • Dla najlepszych efektów polecamy użyć mąki typu 500.
  • Aby wzbogacić smak bułeczek polecamy po nałożeniu farszu obsypać ich wierzch tartym serem, a następnie zapiec razem w piekarniku.
  • Cebulę najlepiej pokroić w większą kostkę - łatwiej będzie ją nakładać na ciasto, a dodatkowo całość będzie się lepiej prezentowała.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto na cebulaki - wskazówki

Jak zrobić cebulaki, aby były po prostu dobre? Jak można się domyślić przepisów na takie wypieki jest całkiem sporo, ale warto pamiętać, że ich najważniejszym elementem jest ciasto na cebulaki. To jemu powinniśmy poświęcić najwięcej czasu przygotowując zaczyn, dokładnie je wyrabiając, a następnie pozwalając mu spokojnie wyrosnąć. Osoby, które mają już doświadczenie w przygotowywaniu wypieków z ciasta drożdżowego wiedzą, iż nie lubi ono być pospieszane. Postępujmy więc zgodnie z instrukcjami zawartymi w przepisie, aby efektem końcowym naszej pracy było puszyste i przede wszystkim pyszne ciasto drożdżowe.

Z czym podawać cebulaki?

Cebulaki drożdżowe z przepysznym farszem to doskonała przekąska, ale także świetny sposób na urozmaicenie śniadań lub kolacji. W wielu domach cebulaki stanowią również przepyszny dodatek do wszelkiego typu zup i kremów, które dzięki nim zyskują wyrazistszy smak. Ich wykonanie jest banalnie proste i nie zajmuje szczególnie dużo czasu, dlatego jest to fantastyczna propozycja również dla osób zabieganych.

Farsz do cebulaków

Dobry przepis na cebulaki to również doskonały farsz, którego głównym składnikiem jest oczywiście cebula. Im jej więcej tym lepiej, bo smak takich wypieków opiera się głównie na niej. Ilość cebuli możemy rzecz jasna dopasować jednak do naszych osobistych preferencji, tak by cebulaki po prostu nam smakowały. Do obsmażanej i duszonej cebuli dodajemy zazwyczaj jedynie sól, pieprz i ewentualnie kminek, choć w niektórych przepisach znajdziemy też dodatek śmietany, która łagodzi nieco smak cebuli. Przygotowanie takiego farszu jest wyjątkowo łatwe.

 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne