ananas_w_ciescie

Ananas w Cieście

Ocena:

4.37 (161)

  • 25 min.
  • dla 4 osób

Rewelacyjny i bardzo prosty deser kuchni wietnamskiej. Życzę Smacznego! :)

Składniki:

  • 700 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1-2 puszki ananasa w plastrach
  • 1/4 szklanki wody gazowanej
  • 3 łyżki cukru
  • 30g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany (18%, kremowa)

Ananas w cieście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. W średniej misce mieszamy jedną szklankę mleka, dwa jajka, trzy łyżki cukru, 1/4 szklanki wody gazowanej (60ml), 30 gram wiórków kokosowych, 4 łyżki śmietany (18%, kremowa). Na koniec dodajemy 2 szklanki mąki pszennej. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolite ciasto. W razie potrzeby należy dodać odrobinę wody. Ciasto powinno być gęściejsze od ciasta naleśnikowego.
  • 2. W woku rozgrzewamy 700ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia.
  • 4. Odsączone plastry ananasa z puszki nabijamy na patyczki od szaszłyków, następnie maczamy w przygotowanym cieście, po czym smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Ananasa możemy co jakiś czas obracać tak aby był zarumieniony z każdej strony. Po usmażeniu należy go jeszcze odsączyć z tłuszczu, układając na ręczniku papierowym.
  • 5. Tak przygotowanego ananasa w cieście podajemy posypanego wiórkami kokosowymi oraz z dodatkiem śmietany kremowej. Przepis kuchni wietnamskiej gotowy! Smacznego ! :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne