Tarta z brukselką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Masło drobno posiekać z mąką, dodać wodę i zagnieść ciasto.Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na okrągły placek, wyłożyć nim formę, spód ponakłuwać widelcem.Wstawić do lodówki na 15 minut.Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-15 minut.Brukselkę lub kalafior ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.Papryki pokroić na pierścienie.Jajka roztrzepać z mlekiem lub śmietanką i połową sera.Doprawić solą i pieprzem.Podpieczone ciasto posypać pozostałym serem, na wierzchu rozłożyć brukselkę lub różyczki kalafiora i polać masą jajeczną.Pośrodku rozłożyć pierścienie papryki.Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.