Tarta z Brukselką

Ocena:

4.53 (152)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
Pyszna i smaczna tarta z brukselką.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 180 g mąki
  • 150 g masła
  • 2-3 łyżki wody
  • Nadzienie:
  • 200 g brukselki lub kalafiora
  • 2 papryki czerwona i zielona
  • 2 jajka
  • 200 g mleka lub śmietanki
  • 150 g utartego żółtego sera

Tarta z brukselką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masło drobno posiekać z mąką, dodać wodę i zagnieść ciasto.Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na okrągły placek, wyłożyć nim formę, spód ponakłuwać widelcem.Wstawić do lodówki na 15 minut.Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-15 minut.Brukselkę lub kalafior ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.Papryki pokroić na pierścienie.Jajka roztrzepać z mlekiem lub śmietanką i połową sera.Doprawić solą i pieprzem.Podpieczone ciasto posypać pozostałym serem, na wierzchu rozłożyć brukselkę lub różyczki kalafiora i polać masą jajeczną.Pośrodku rozłożyć pierścienie papryki.Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne