Colomba pasquale - włoskie ciasto wielkanocne

Ocena:

4.52 (193)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Włosi na święta wielkanocne pieką specyficzne ciasto - to colomba pasquale. Ciasto w kształcie gołębicy świetnie wygląda na stole, a do tego wspaniale smakuje. Do środka dodajemy ulubione bakalie, żeby ciasto było jeszcze lepsze. Sprawdźcie nasz przepis na colombę - jest całkiem łatwy do zrobienia! Przepis Cristiny Catese.

Składniki:

  • masło  100 g

  • cukier  200 g

  • jajka  3 szt.

  • mleko  250 ml

  • skórka z cytryny  1 łyżka stołowa

  • skórka pomarańczowa  1 łyżka stołowa

  • ekstrakt migdałowy  1 szt.

  • likier migdałowy  50 ml

  • sól  1 szczypta

  • mąka  350 g

  • proszek do pieczenia  15 g

  • gorzka czekolada  100 g

  • migdały  20 szt.

  • cukier drobny  1 łyżka stołowa

  • białka  1 szt.

  • brązowy cukier  35 g

  • mąka kukurydziana  10 g

  • skrobia kukurydziana  50 g

Colomba pasquale - włoskie ciasto wielkanocne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mikserem ubijamy masło z cukrem, następnie dodajemy żółtka, połowę mleka, skórki z cytrusów, ekstrakt i likier migdałowy, szczyptę soli i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto; w razie potrzeby dodajemy resztę mleka. Na koniec mieszamy z czekoladą i delikatnie łączymy z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przekładamy do formy na colombę albo zwykłej keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia), wygładzamy.

    colomba pasquale (1)
  • Krok 2:

    Na glazurę: białka ubijamy z cukrem, łączymy z kilkoma posiekanymi migdałami, mąką oraz skrobią kukurydzianą, rozprowadzamy po powierzchni ciasta. Na wierzchu układamy całe migdały, posypujemy perłowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C na 1 godz.

    colomba pasquale (2)

Porady

W przepisie na ciasto wielkanocne colomba pasquale wykorzystujemy:

  • ekstrakt migdałowy - jedną buteleczkę
  • mąkę - typ 00, przesianą
  • gorzką czekoladę - pokruszoną
  • migdały - ze skórką
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Colomba pasquale to wypiek bardzo popularny we Włoszech w okresie wielkanocnym. Babkę możecie upiec w zwykłej tortownicy lub keksówce, ale jeśli chcecie, by miała charakterystyczny kształt, poszukajcie odpowiednich form (często papierowych) w internecie. Dzięki migdałowej glazurze ciasto jest chrupiące z wierzchu, ale wewnątrz długo zachowuje miękkość i wilgoć. Colomba pasquale powinna w oryginale mieć kształt gołębicy - jest symbolem odrodzenia i pokoju.
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne