www.apetitonline.cz
5 (2)
Ciasto zajączek wielkanocny zyskuje pewną przewagę nad klasycznym wypiekiem w kształcie baranka – ma postać miniaturowych porcji, którymi nie trzeba się z nikim dzielić. Wychodzi kruche i delikatne dzięki dodatkowi miękkiego twarożku. Warto zaopatrzyć się tej wiosny w specjalne foremki, które pozwolą na stworzenie tego uroczego deseru. Udekorujcie ciasto zając wielkanocny pisakami cukrowymi lub własnoręcznie przyrządzonym lukrem.
mąka pszenna 200 g
proszek do pieczenia 7 g
rodzynki 30 g
ser z wiaderka 250 g
jajka 1 szt.
cukier drobny 100 g
cukier waniliowy 16 g
ekstrakt waniliowy 5 ml
olej słonecznikowy 100 ml
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy rodzynki. Możemy też wykorzystać kropelki czekoladowe, jeśli nie przepadamy za bakaliami. Mieszamy składniki drewnianą łyżką lub łopatką.
Miksujemy mielony twaróg z jajkiem, cukrem i wanilią. Dolewamy olej i jeszcze przez chwilę mieszamy. Łączymy mokre i suche składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Zając wielkanocny będzie miał idealny kształt, pod warunkiem, że nie będziemy zbyt długo miksować masy.
Przekładamy ciasto do natłuszczonych foremek w kształcie zajączków (można je kupić w sklepach z artykułami cukierniczymi). Pieczemy w 180–190°C przez około 20 minut, do suchego patyczka.
Przez chwilę studzimy zajączki z ciasta w formie, po czym ostrożnie je wyjmujemy i wykładamy na kratkę cukierniczą. Do dekoracji warto wykorzystać lukier królewski, masę cukrową lub gęsty krem czekoladowy. Dzięki nim stworzymy wąsy lub domalujemy oczy. Deser w kształcie zwierzątka możemy też przewiązać wstążką. Ciasto zajączek wielkanocny równie dobrze zaprezentuje się po prostu oprószone cukrem pudrem.
Źródło: serwis partnerski Apetitonline, https://www.apetitonline.cz/recept/velikonocni-zajicek-s-tvarohem