1 kg twarogu, bądź serka o smaku waniliowym (ja użyłam serka o smaku waniliowym z Biedronki w wiaderku),
mała śmietana 30%,
pół szklanki cukru,
2 opakowania żelatyny ( ja użyłam żelatyny fix deserowej Dr. Oetker )
puszka ananasów,
galaretka ananasowa,
galaretka agrestowa (bądź inna dla kontrastu)
Sernik na zimno z ananasem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Żelatynę rozpuszczamy według przepisu podanego na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i również odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem, dodajemy cukier i dalej miksujemy aż cukier się rozpuści. Do ubitej śmietany dodajemy cały serek waniliowy i dalej miksujemy, następnie wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy aż składniki się połączą.
Masę wlewamy do formy do ciasta bądź do naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy ananasy ( wcałości albo pokrojone) i zalewamy tężejącą galaretka najpierw ananasową, wstawiamy do lodówki, aby zastygła, potem polewamy drugą galaretką w innym kolorze, wstawiamy do lodówki.