Chlebek piernikowy wspaniale komponuje się np. z serkiem waniliowym. Do tego nadaje się do podpiekania w tosterze czy w piecu - na ciepło jest jeszcze lepszy.
Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
łyżka przyprawy do pierników
starta gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
3/4 szklanki cukru trzcinowego lub muscovado
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
2 duże jajka
szklanka prażonych jabłek, jak na szarlotkę, albo purée z pieczonej marchewki lub dyni, albo nawet kartoflanego
2/3 szklanki naturalnego jogurtu
olejek migdałowy lub rumowy
1/2 szklanki suszonych śliwek, posiekanych
Chlebek piernikowy z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 185°C. Średnią keksówkę natłuszczamy i oprószamy mąką. W jednej misce mieszamy oba rodzaje mąki, sodę, sól i przyprawy, w drugiej – miksujemy cukier i olej, następnie wbijamy jajka, miksujemy, potem po kolei dodajemy: jabłka albo wybrane purée, jogurt i olejek.
Bardzo dokładnie miksujemy, mieszamy ze śliwkami, przekładamy do foremki. Pieczemy ok. 1 godz. i 15 min, do suchego patyczka. Chlebek najlepiej zostawić w formie do następnego dnia, dopiero wtedy wyjąć i kroić.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017