Sos marinara to aromatyczny dodatek, który warto wykorzystać nie tylko do dań obiadowych. Tosty z sosem, prosciutto i jajkiem sadzonym będą doskonałą propozycją na sycące śniadanie.
Tosty z sosem marinara i jajkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Na sos marinara: na patelni rozgrzewamy ok. 4 łyżek oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy. Dokładamy posiekany czosnek, chwilę dusimy razem.
Dokładamy pomidory, wino, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią, mieszając doprowadzamy do zawrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Przyprawiamy ponownie – tym razem można użyć koncentratu, jeśli sos jest za mało pomidorowy.
Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 30 min. Gorący sos przekładamy do słoiczków, zakręcamy, stawiamy do góry dnem – warto go zrobić więcej, ponieważ fantastycznie smakuje na gorąco, z ugotowanym makaronem i dużą ilością posiekanej natki pietruszki (warto także wzbogacić go pieczarkami uduszonymi z wędzonym boczkiem).
Opieczone na chrupiąco kromki ciabatty smarujemy grubo sosem marinara, kładziemy szynkę, gorące jajko, posypujemy parmezanem i bazylią.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 6/2016