Okładka "Moje gotowanie"

Tosty z sosem marinara i jajkiem

Ocena:

4.5 (159)

  • 60 min.
  • dla 2 osób

Sos marinara to aromatyczny dodatek, który warto wykorzystać nie tylko do dań obiadowych. Tosty z sosem, prosciutto i jajkiem sadzonym będą doskonałą propozycją na sycące śniadanie.

Składniki:

  • Sos marinara: oliwa
  • cebula
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 100 ml białego wina
  • do smaku: koncentrat pomidorowy (niekoniecznie), sól, pieprz, suszone oregano, suszona bazylia
  • Tosty: kromki ciabatty
  • sos marinara
  • plasterki prosciutto
  • jajka sadzone usmażone na maśle
  • starty parmezan
  • listki bazylii

Tosty z sosem marinara i jajkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na sos marinara: na patelni rozgrzewamy ok. 4 łyżek oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy. Dokładamy posiekany czosnek, chwilę dusimy razem.
  • Dokładamy pomidory, wino, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią, mieszając doprowadzamy do zawrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Przyprawiamy ponownie – tym razem można użyć koncentratu, jeśli sos jest za mało pomidorowy.
  • Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 30 min. Gorący sos przekładamy do słoiczków, zakręcamy, stawiamy do góry dnem – warto go zrobić więcej, ponieważ fantastycznie smakuje na gorąco, z ugotowanym makaronem i dużą ilością posiekanej natki pietruszki (warto także wzbogacić go pieczarkami uduszonymi z wędzonym boczkiem).
  • Opieczone na chrupiąco kromki ciabatty smarujemy grubo sosem marinara, kładziemy szynkę, gorące jajko, posypujemy parmezanem i bazylią.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 6/2016

Porady

Sprawdź przepis na: tortellini z sosem Marinara i kurczakiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne