Zupa cebulowa krem z grzankami

Ocena:

4.42 (169)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Prosta i efektowna zupa cebulowa krem świetnie sprawdzi się czy to na świątecznym stole, czy podczas uroczystej kolacji. Dzięki startemu serowi, zupa cebulowa jest gęsta i kremowa jak fondue. Zupa-krem cebulowa to także pyszny sposób na rozgrzewającą i bardzo pożywną kolację w chłodne dni. Sprawdźcie nasz przepis na zupę cebulową krem.

Składniki:

  • masło  2 łyżki stołowe

  • cebula  700 g

  • czosnek  2 ząbki

  • cukier  2 łyżeczki

  • skrobia kukurydziana  3 łyżki stołowe

  • bulion warzywny  2 szklanki

  • mleko  1 szklanka

  • białe wytrawne wino  0.5 szklanki

  • gorczyca  0.5 łyżeczki

  • gałka muszkatołowa  0.25 łyżeczki

  • pieprz biały  1 szczypta

  • szczypiorek  2 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • chleb tostowy  4 kromki

  • ser gruyere  75 g

  • ser szwajcarski  250 g

Zupa cebulowa krem z grzankami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cebule obieramy z łupin i kroimy je w cienkie plastry. Masło rozgrzewamy w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną cebulę, oprószamy solą i szklimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posypujemy cukrem i chwilę smażymy.

    cebula-krojenie
  • Krok 2:

    Skrobię kukurydzianą mieszamy z połową szklanki bulionu, wlewamy do cebuli i mieszamy. Wlewamy pozostały bulion, mleko i wino oraz doprawiamy gałką i gorczycą. Doprowadzamy zupę cebulową do wrzenia i zmniejszamy płomień. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

    bulion
  • Krok 3:

    Sery ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do zupy i gotujemy, cały czas mieszając, aż sery się rozpuszczą. Doprawiamy zupę białym pieprzem.

    ser
  • Krok 4:

    Kromki chleba tostowego opiekamy i foremkami do ciastek wycinamy gwiazdki. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy grzankami.

    chleb-na-grzanki

Porady

  • Do fondue, jak i do zupy cebulowej, należy wybierać sery podpuszczkowe, które łatwo się topią
  • Gałka muszkatołowa i gorczyca - mielone
  • Bulion - zupa cebulowa krem będzie dobra na każdym rodzaju bulionu: wołowym, drobiowym czy warzywnym
  • Szczypiorek - dwie łyżki posiekanego szczypiorku
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić zupę cebulową krem?

Zupa cebulowa kojarzy się głównie z kuchnią francuską. Tradycyjnie jest ona zapiekana pod grubą warstwą startego sera i grzanek. Zupa cebulowa krem to wersja zupy cebulowej, która nie wymaga zapiekania w piecu, za to jest pysznie kremowa, a jej przyrządzenie zajmuje o wiele mniej czasu. Zupa cebulowa krem nie obejdzie się bez zeszklonej cebuli - od tego zaczynamy jej przygotowanie. Cebulę smażymy razem z czosnkiem i dwiema łyżeczkami cukru. Skrobię kukurydzianą mieszamy z bulionem i dodajemy do cebuli, aby zupa była gęstsza. Następnie dodajemy pozostałe składniki, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Zupa cebulowa krem powinna się tak gotować bez przykrycia przez około 10 minut. Ser gruyere i szwajcarski ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do zupy, cały czas mieszając. Kiedy zupa cebulowa krem się gotuje, możemy przygotować grzanki. Z opieczonego chleba tostowego wycinamy gwiazdki (bądź inny kształt). Zupę cebulową krem podajemy z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz także: Kapuśniak, rosół i reszta. Najlepsze przepisy na domowe zupy

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne