Tomosz Dobre

Chleb z twarogu i płatków owsianych

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Chleb z twarogu i płatków owsianych to pożywna, pełna błonnika i zdrowych tłuszczów alternatywa dla pszennego bochenka. Powstaje na bazie białego sera i obfituje w różnego rodzaju nasiona – nie tylko owies, ale także słonecznik, siemię lniane i pestki dyni. Z wieloziarnistego pieczywa można zrobić sycącą kanapkę z ulubionymi dodatkami. Pyszny chleb z twarogiem przyda się też do zupy. Przyrządzicie go w godzinę.

Składniki:

  • twaróg  500 g

  • otręby owsiane  150 g

  • słonecznik  30 g

  • siemię lniane  30 g

  • jajka  3 szt.

  • płatki owsiane  120 g

  • orzechy włoskie  50 g

  • proszek do pieczenia  15 g

  • sól  6 g

  • pestki dyni  20 g

  • mąka  25 g

Chleb z twarogu i płatków owsianych - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: kruszymy twaróg (półtłusty lub chudy) do miski, rozdrobniamy palcami lub rozgniatamy widelcem. Orzechy włoskie możemy nieco posiekać, ale chleb z sera białego ładnie się prezentuje, kiedy dodatki są po przekrojeniu bochenka dobrze widoczne. Możemy też wykorzystać inne orzechy, na przykład laskowe. Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową, po czym wybijamy je do miseczki. Odmierzamy pozostałe składniki. 

    chleb z twarogu i płatków owsianych - przygotowanie składników
  • Krok 2:

    Mieszanie: umieszczamy wszystkie elementy (oprócz pestek dyni) w dużej misce. Łączymy za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki. Mieszamy do powstania zwartego ciasta. Nie musimy go wyrabiać. Jeśli chcemy przyspieszyć pracę, możemy najpierw zmiksować za pomocą ręcznego blendera twaróg z jajkami, otrębami, proszkiem do pieczenia i solą, a na koniec wmieszać łyżką do masy nasiona i orzechy.   

    chleb z twarogu i płatków owsianych - mieszanie
  • Krok 3:

    Formowanie bochenka: przygotowujemy naczynie żaroodporne (na przykład garnek rzymski) na dietetyczny chleb z twarogu i płatków owsianych. Oprószamy je mąką. Żeby wypiek był całkowicie bezglutenowy, możemy w zamian wyłożyć je pergaminem lub obsypać zmielonymi migdałami. Zwilżamy dłonie i formujemy owalny bochenek. Wkładamy go do przygotowanej foremki. 

    chleb z twarogu i płatków owsianych - formowanie bochenka
  • Krok 4:

    Dekorowanie: posypujemy chleb twarogowy pestkami dyni. Możemy też ozdobić wierzch pieczywa ziarnami sezamu, makiem, czarnuszką lub kminkiem. Pod tym względem panuje całkowita dowolność. Pamiętajmy, że dodatki do naszego zdrowego chleba często wpływają nie tylko na jego smak, ale także zawartość cennego błonnika.  

    chleb z twarogu i płatków owsianych - dekorowanie
  • Krok 5:

    Pieczenie: wkładamy foremkę do piekarnika rozgrzanego do 150°C (funkcja z termoobiegiem) na 50 minut. W tym czasie bochenek powinien się ładnie zarumienić z wierzchu i na bokach. Wyjmujemy go i studzimy, najlepiej na kratce, żeby mógł odparować.  

    chleb z twarogu i płatków owsianych - pieczenie
  • Krok 6:

    Podanie: kroimy pieczywo w kromki za pomocą długiego, ząbkowanego noża. Serwujemy w formie kanapki z ulubionymi dodatkami, takimi jak pasta z pieczonych warzyw lub hummus. Chleb z twarogiem bez mąki sprawdzi się także jako akompaniament dla zupy lub gulaszu. 

    chleb z twarogu i płatków owsianych - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne