0 (0)
Chleb z twarogu i płatków owsianych to pożywna, pełna błonnika i zdrowych tłuszczów alternatywa dla pszennego bochenka. Powstaje na bazie białego sera i obfituje w różnego rodzaju nasiona – nie tylko owies, ale także słonecznik, siemię lniane i pestki dyni. Z wieloziarnistego pieczywa można zrobić sycącą kanapkę z ulubionymi dodatkami. Pyszny chleb z twarogiem przyda się też do zupy. Przyrządzicie go w godzinę.
twaróg 500 g
otręby owsiane 150 g
słonecznik 30 g
siemię lniane 30 g
jajka 3 szt.
płatki owsiane 120 g
orzechy włoskie 50 g
proszek do pieczenia 15 g
sól 6 g
pestki dyni 20 g
mąka 25 g
Przygotowanie składników: kruszymy twaróg (półtłusty lub chudy) do miski, rozdrobniamy palcami lub rozgniatamy widelcem. Orzechy włoskie możemy nieco posiekać, ale chleb z sera białego ładnie się prezentuje, kiedy dodatki są po przekrojeniu bochenka dobrze widoczne. Możemy też wykorzystać inne orzechy, na przykład laskowe. Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową, po czym wybijamy je do miseczki. Odmierzamy pozostałe składniki.
Tomosz Dobre
Mieszanie: umieszczamy wszystkie elementy (oprócz pestek dyni) w dużej misce. Łączymy za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki. Mieszamy do powstania zwartego ciasta. Nie musimy go wyrabiać. Jeśli chcemy przyspieszyć pracę, możemy najpierw zmiksować za pomocą ręcznego blendera twaróg z jajkami, otrębami, proszkiem do pieczenia i solą, a na koniec wmieszać łyżką do masy nasiona i orzechy.
Tomosz Dobre
Formowanie bochenka: przygotowujemy naczynie żaroodporne (na przykład garnek rzymski) na dietetyczny chleb z twarogu i płatków owsianych. Oprószamy je mąką. Żeby wypiek był całkowicie bezglutenowy, możemy w zamian wyłożyć je pergaminem lub obsypać zmielonymi migdałami. Zwilżamy dłonie i formujemy owalny bochenek. Wkładamy go do przygotowanej foremki.
Tomosz Dobre
Dekorowanie: posypujemy chleb twarogowy pestkami dyni. Możemy też ozdobić wierzch pieczywa ziarnami sezamu, makiem, czarnuszką lub kminkiem. Pod tym względem panuje całkowita dowolność. Pamiętajmy, że dodatki do naszego zdrowego chleba często wpływają nie tylko na jego smak, ale także zawartość cennego błonnika.
Tomosz Dobre
Pieczenie: wkładamy foremkę do piekarnika rozgrzanego do 150°C (funkcja z termoobiegiem) na 50 minut. W tym czasie bochenek powinien się ładnie zarumienić z wierzchu i na bokach. Wyjmujemy go i studzimy, najlepiej na kratce, żeby mógł odparować.
Tomosz Dobre
Podanie: kroimy pieczywo w kromki za pomocą długiego, ząbkowanego noża. Serwujemy w formie kanapki z ulubionymi dodatkami, takimi jak pasta z pieczonych warzyw lub hummus. Chleb z twarogiem bez mąki sprawdzi się także jako akompaniament dla zupy lub gulaszu.
Tomosz Dobre