Anna Myśliwiec Sara Buenfeld

Pieczone ziemniaki z fasolką

Ocena:

5 (3)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Pieczone ziemniaki z fasolką są sycące, mocno pomidorowe, podkręcone aromatycznym czosnkiem i lekko ostrą, siekaną cebulką. Pysznym dodatkiem jest stopiony ser cheddar, który przyjemnie ciągnie się przy każdym kęsie. To proste danie z fasolką po bretońsku jest świetną okazją do wykorzystania jeszcze młodych, jędrnych bulw z cienką skórką, jednak równie dobrze sprawdzą się te dojrzałe. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis pieczone ziemniaki z fasolką.

Składniki:

  • ziemniaki  300 g

  • olej rzepakowy  20 ml

  • cheddar  50 g

  • dymka  20 g

  • czosnek  10 g

  • przecier pomidorowy  30 ml

  • ocet balsamiczny  15 ml

  • papryka wędzona  4 g

  • fasola  400 g

Pieczone ziemniaki z fasolką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ser żółty (najlepszy będzie cheddar lub edamski) ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dymkę płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, białą część siekamy na drobno (zielonej części nie będziemy potrzebować, możemy ją jednak wykorzystać do przygotowania np. tofucznicy ze szczypiorem). Czosnek obieramy i rozgniatamy praską (możemy go też posiekać). Składniki odkładamy na bok.

  • Krok 2:

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C (200°C przy włączonym termoobiegu). Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia (możemy pominąć ten krok, jednak to zabezpieczy blachę przed zabrudzeniem).

  • Krok 3:

    Ziemniaki myjemy (musimy zrobić to dokładnie, ponieważ nie będziemy ich obierać), smarujemy ją niewielką ilością oleju rzepakowego i układamy na blasze. Najlepsze będą młode ziemniaczki, z cienką skórką. Warto wybrać bulwy średniej wielkości, dzięki temu będą równomiernie upieczone. Dobrze sprawdzą się odmiany typu B, np. irga lub irys. Ziemniaki umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 50 minut.

  • Krok 4:

    W tym czasie przygotowujemy fasolkę. Na niewielką patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy resztę oleju rzepakowego i umieszczamy na niskiej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie już dobrze rozgrzany, wrzucamy rozgnieciony czosnek i smażymy go przez 1 minutę. Dodajemy przecier pomidorowy (lub passatę), ocet balsamiczny i słodką paprykę w proszku i smażymy przez kolejną minutę, ciągle mieszając. Na końcu wrzucamy fasolkę z puszki razem z zalewą (najlepsza będzie odmiana cannellini) i gotujemy przez 3-4 minuty, aż całość nieco zgęstnieje. Po tym czasie odstawiamy patelnię z płyty. Jeśli mamy więcej czasu, warto fasolkę ugotować samodzielnie, zdecydowanie poczujemy różnicę w smaku.

  • Krok 5:

    Gdy ziemniaki będą upieczone (powinny być w miarę miękkie w środku – łatwo to sprawdzić np. patyczkiem do szaszłyków), wyjmujemy je z piekarnika i przecinamy wzdłuż na pół. Ostrożnie, za pomocą małej łyżeczki, robimy wgłębienie wielkości orzecha włoskiego (miąższ nie będzie nam potrzebny, warto go jednak wykorzystać np. do zrobienia hiszpańskiej tortilli).

  • Krok 6:

    Do wydrążonych ziemniaków wkładamy odrobinę dymki i tartego sera cheddar i wkładamy je z powrotem do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy bulwy, a do środka nakładamy fasolkę po bretońsku.

  • Krok 7:

    Pieczone ziemniaki z fasolką podajemy jeszcze ciepłe, posypane dodatkową porcją siekanej cebulki i tartego sera. Świetnie smakują jako samodzielne danie lub w towarzystwie potraw z grilla.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/loaded-potato-skins-with-speedy-baked-beans

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne