Chałwa - przepisy na dania

61 przepisów

Chałwa to wspaniały słodki przysmak. Wytwarzana jest z pasty tahini, która powstaje ze zmielonych ziaren sezamu. Stąd też sezamowy smak jest w chałwie mocno wyczuwalny. Jednocześnie możemy modyfikować smak chałwy, dodając do niej różne składniki. Świetnie sprawdzą się w tej roli orzechy czy takie dodatki jak kakao lub miód. Znana jest także chałwa robiona z nasion słonecznika. Kupując chałwę w sklepie zwróćmy uwagę na zawartość sezamu w składzie – powinna być jak najwyższa, a na pewno przekraczać 60%. Chałwa jest tak smaczna, że może być deserem samym w sobie. Jest przy tym jednak dość słodka, więc zwykle nasz apetyt na słodycze zaspokoi nawet mały jej kawałek. Wybierajmy chałwę o niskiej zawartości cukru, będzie nie tylko smaczniejsza, ale i zdrowsza.

Dania z chałwą

Czas przygotowania: 45 min.
Lody chałwowe
Pyszne!

Alex_M

Lody chałwowe

Chałwa – najlepsza do deserów

Chałwa to produkt, który doskonale sprawdza się w deserach. Możemy wykorzystać ją do zrobienia musu lub kremu, który podamy w pucharku jako samodzielny deser lub dodamy do ciast. Chałwa doskonale łączy się z serem, dlatego właśnie jej kawałki często dodajemy do sernika – nie musimy nawet bardzo ich rozdrabniać, jeśli chcemy, by chałwa była bardziej wyczuwalna. Krem chałwowy będzie idealny do przełożenia bezy czy biszkoptu, takie ciasto robi wrażenie! Chałwą możemy też posypywać już gotowe ciasta i desery, np. lody. Co ciekawe, chałwa znajduje zastosowanie także w daniach słonych. Możemy przygotować z niej sos do mięsa, który wspaniale podkreśli walory smakowe kurczaka lub indyka.

Artykuły powiązane

Chałwa
17.08.2019

Chałwa – co warto wiedzieć o tym przysmaku

Chałwa to bardzo popularny specjał, chętnie spożywany samodzielnie, ale również wykorzystywany jako dodatek do rozmaitych słodkich potraw. Jedzona z umiarem może wykazywać korzystny wpływ na zdrowie, jednak wiele zależy od jej składu. Jak podać chałwę? O tym w cyklu Przyjemności na weekend.

Tawerna Patris - zestawe mezedes czyli greckie przekąski
03.07.2019

Taverna Patris - grecka kuchnia pełna smaku

Marynowane oliwki, skordalia, tzatziki, ser feta i halloumi, chrupiące owoce morza - od tego zaczynamy smakowanie w greckiej restauracji Taverna Patris. Nowa lokalizacja, ciekawe promocje i odświeżona karta menu. Czy poczuliśmy się, jak na wyjeździe do Grecji? I czy któryś kęs odświeżył nam wspomnienia z Krety? Oto recenzja w cyklu "Smaczne miejsca".