Chałwa - przepisy na dania

24 przepisów

chałwa 1

Chałwa to wspaniały słodki przysmak. Wytwarzana jest z pasty tahini, która powstaje ze zmielonych ziaren sezamu. Stąd też sezamowy smak jest w chałwie mocno wyczuwalny. Jednocześnie możemy modyfikować smak chałwy, dodając do niej różne składniki. Świetnie sprawdzą się w tej roli orzechy czy takie dodatki jak kakao lub miód. Znana jest także chałwa robiona z nasion słonecznika. Kupując chałwę w sklepie zwróćmy uwagę na zawartość sezamu w składzie – powinna być jak najwyższa, a na pewno przekraczać 60%. Chałwa jest tak smaczna, że może być deserem samym w sobie. Jest przy tym jednak dość słodka, więc zwykle nasz apetyt na słodycze zaspokoi nawet mały jej kawałek. Wybierajmy chałwę o niskiej zawartości cukru, będzie nie tylko smaczniejsza, ale i zdrowsza.

Chałwa – najlepsza do deserów

Chałwa to produkt, który doskonale sprawdza się w deserach. Możemy wykorzystać ją do zrobienia musu lub kremu, który podamy w pucharku jako samodzielny deser lub dodamy do ciast. Chałwa doskonale łączy się z serem, dlatego właśnie jej kawałki często dodajemy do sernika – nie musimy nawet bardzo ich rozdrabniać, jeśli chcemy, by chałwa była bardziej wyczuwalna. Krem chałwowy będzie idealny do przełożenia bezy czy biszkoptu, takie ciasto robi wrażenie! Chałwą możemy też posypywać już gotowe ciasta i desery, np. lody. Co ciekawe, chałwa znajduje zastosowanie także w daniach słonych. Możemy przygotować z niej sos do mięsa, który wspaniale podkreśli walory smakowe kurczaka lub indyka.