Żydowska Chałka Challah

Ocena:

4.52 (180)

  • 4 godz. 0 min.
  • dla 10 osób

Żydowska Chałka Challah

Składniki:

  • 10 dag suszonych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 dag mąki
  • żółtko wymieszane z łyżką wody
  • łyżeczka maku

Żydowska chałka challah - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Żydowska Chałka Challah
  • Drożdże zalewamy 3–4 łyżkami wody, odstawiamy na 5 min. Olej i cukier mieszamy z pozostałą wodą. Jajka mieszamy z solą, drożdżami, wodą z olejem. Wsypujemy 1/2 mąki, mieszamy ręką. Zarabiamy stopniowo resztę mąki, zagniatamy, formujemy kulę. Ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia, być miękkie i lekko kleiste.
  • Wyrabiamy je 5–8 min na podsypanej mąką stolnicy, podnosząc je i rzucając, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia i obtaczamy, pokrywając warstwą oleju. Przykrywamy i odstawiamy na 1 i 1/2 godz., aż podwoi swoją objętość. Wyjmujemy ciasto na stolnicę, wybijamy z niego powietrze. Dzielimy na 3 części.
  • Z każdej formujemy w dłoniach długi wałek.Końce powinny być cieńsze. Układamy wałki obok siebie. Zaczynając od środkowego, zaplatamy go z jednym z wałków bocznych, odwracamy i zaplatamy z drugiej strony, zwężając przy końcach. Chałka powinna być gruba w środku.
  • Ściskamy ciasto i wpychamy pod splot. Układamy na natłuszczonej blasze. Odstawiamy na 1 godz. Smarujemy chałkę rozmąconym z wodą żółtkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 35–40 min w temp. 190°C.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też: Kugel i kuchnia żydowska

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne