Carpaccio z buraków

Ocena:

4.45 (173)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 2 osób
  • średni

Carpaccio z buraków to lekkie danie w stylu włoskim – doskonałe na przystawkę lub kolację. Możecie je podać ze świeżą bagietką, która maczana w oliwie i słodkich sokach z pieczonego buraka smakuje wprost wybornie. Z poniższego przepisu zrobicie carpaccio z buraka z kozim serem i orzechami włoskimi.

Składniki:

  • buraki  2 szt.

  • kozi ser  100 g

  • oliwa z oliwek  50 ml

  • sok z cytryny  30 ml

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • roszponka  50 g

  • orzechy włoskie  40 g

Carpaccio z buraków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pieczenie buraków: piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Buraki w całości owijamy folią aluminiową i układamy na blasze. Wstawiamy na 60 min.

  • Krok 2:

    Studzenie i krojenie w plasterki: upieczone buraki wyjmujemy z folii i odstawiamy do ostygnięcia (czas potrzebny na ostygnięcie nie jest uwzględniony w przepisie). Gdy są zimne, obieramy je ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Rozkładamy je na talerzu.

  • Krok 3:

    Ser kozi: kruszymy go na małe kawałki i rozkładamy na plastrach buraka.

  • Krok 4:

    Dodatki: na wierzch carpaccio z buraków kładziemy garść roszponki i posiekane orzechy włoskie.

  • Krok 5:

    Dressing: carpaccio posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Polewamy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny.

Porady

  • Orzechy włoskie można podprażyć na suchej patelni przez ok. 5–7 minut.
  • Sok z cytryny możecie zastąpić octem balsamicznym.
  • W przepisie podane są składniki na dwie porcje carpaccio z buraków. Możecie je przygotować na jednym dużym półmisku lub na dwóch płaskich okrągłych talerzach.
  • Do carpaccio z buraka pasują też inne sery, np. feta, ricotta, parmezan lub Grana Padano.
  • Zamiast roszponki możecie położyć na wierzch świeżą rukolę.
  • Orzechy można zastąpić prażonymi migdałami lub pestkami słonecznika.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Carpaccio z buraka – historia przepisu

Pierwotnie carpaccio odnosiło się do potrawy z surowej wołowiny pokrojonej w cienkie plasterki. Pomysł na danie zrodził się przed wojną w słynnym Harry's Bar w Wenecji. Przygotował je Giuseppe Cipriani dla pewnej arystokratki chorującej na anemię.

Nazwa carpaccio pochodzi od nazwiska malarza, Vittore Carpaccia, którego wystawa odbywała się w Wenecji akurat wtedy, gdy Giuseppe stworzył danie. Kreatywny właściciel baru był także autorem koktajlu Bellini (prosecco z sokiem brzoskwiniowym), który do tej pory jest popularny nie tylko we Włoszech.

Carpaccio z buraków i nie tylko

Obecnie carpaccio oznacza sposób serwowania potrawy w postaci bardzo cienkich plastrów. W restauracjach możemy otrzymać carpaccio z ośmiornicy, łososia, dzika lub kaczki, a także wersje wegetariańskie – carpaccio z buraka, awokado lub ananasa.

Carpaccio najczęściej polewane jest oliwą z dodatkiem cytryny, ale można też dodać:

  • świeżo mielony pieprz,
  • trufle,
  • świeżą bazylię,
  • czosnek
  • lub kiełki.

Carpaccio z buraków na zdrowie

Buraki, nie tylko w postaci carpaccio, pozytywnie wpływają na odporność organizmu. Hamują oznaki starzenia się i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych. Zawierają dużo witaminy C, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy, a także wapń, żelazo i magnez.

Buraki pomagają zwalczyć zmęczenie i senność – są szczególnie przydatne w czasie przesilenia wiosennego i jesiennego, kiedy dopada nas znużenie i apatia. Sok z kiszonych buraków to skuteczne remedium na przeziębienie i pomaga zwalczyć kaszel.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne