Ciasto zmierzch

Ocena:

3 (11)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Ciasto zmierzch to kunsztowny warstwowy deser na specjalne okazje. Składa się z biszkoptu kakaowego, pianki stracciatella, kremu cappuccino i galaretki z czarnej kawy. Zdobią go efektowne gniazdka z bitej śmietany i czekoladowo-orzechowe pralinki. Przypadnie do gustu miłośnikom kremowych przekładańców i słodyczy o wyraźnym kawowym posmaku. Opisujemy krok po kroku, jak zrobić ciasto zmierzch. Zróbcie nim przyjemność jubilatowi lub gościom na świątecznej celebracji.

Składniki:

  • jajka  3 szt.

  • cukier  60 g

  • cukier waniliowy  5 g

  • mąka pszenna  30 g

  • proszek do pieczenia  3 g

  • sól  2 g

  • kakao  15 g

  • kawa  925 ml

  • śmietana 30%  1.2 l

  • cukier puder  70 g

  • żelatyna  54 g

  • woda  860 ml

  • cappuccino  90 g

  • gorzka czekolada  150 g

Ciasto zmierzch - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wyjmujemy jajka z lodówki minimum godzinę przed rozpoczęciem pracy nad biszkoptem, żeby miały temperaturę otoczenia. Jeśli zależy nam na czasie, możemy włożyć je na kilkanaście minut do ciepłej wody. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy pergaminem. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C (tryb góra-dół). Oddzielamy białka od żółtek. 

  • Krok 2:

    Biszkopt kakaowy: przesiewamy mąkę pszenną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Wsypujemy do nich cukier biały i waniliowy. Miksujemy, aż piana zacznie się błyszczeć. Dodajemy żółtka. Łączymy masę z suchymi składnikami za pomocą szpatułki lub na niskich obrotach miksera. Przelewamy ją do foremki. Pieczemy przez około 20 minut, do suchego patyczka. Zostawiamy jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, po czym studzimy w temperaturze pokojowej.       

  • Krok 3:

    Przygotowanie spodu: wyjmujemy biszkopt z foremki. Nasączamy go posłodzoną wedle uznania czarną kawą (125 ml). Zamiast cukru możemy dodać do niej dowolny likier, na przykład amaretto. Wykładamy foremkę świeżym pergaminem lub przygotowujemy rant cukierniczy. Na spodzie umieszczamy biszkopt.   

  • Krok 4:

    Pianka stracciatella: siekamy czekoladę lub ścieramy ją na grubych oczkach tarki. Powinna być dobrze schłodzona, dzięki czemu nie będzie się od razu rozpuszczać pod wpływem ciepła dłoni. Rozpuszczamy 15 g żelatyny w 125 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36%) z 30 g cukru pudru. Zanim stanie się całkiem sztywna, dolewamy cienkim strumykiem żelatynę. Miksujemy na wysokich obrotach. Dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy szpatułką. Wykładamy krem stracciatella na biszkopt. Rozsmarowujemy go równomiernie na całej powierzchni ciasta. Wkładamy foremkę do lodówki, żeby piankowa warstwa zastygła.      

  • Krok 5:

    Krem cappuccino: postępujemy podobnie jak w przypadku masy z czekoladowymi wiórkami. Rozpuszczamy 15 g żelatyny w 125 ml gorącej wody. Studzimy do temperatury pokojowej. Ubijamy 500 ml śmietanki. Wsypujemy do niej 30 g cukru pudru i 70 g proszku cappuccino (o dowolnym smaku, może być zarówno czekoladowy lub orzechowy, jak i waniliowy). Kiedy krem jest już prawie całkiem sztywny, dolewamy tężejącą galaretkę. Mieszamy go krótko, na wysokich obrotach miksera. Wykładamy na warstwę stracciatella. Ostrożnie rozprowadzamy szpatułką lub skrobką cukierniczą. Chłodzimy. 

  • Krok 6:

    Galaretka: zaparzamy 800 ml czarnej kawy. Słodzimy ją do smaku. Kiedy jest jeszcze gorąca, rozpuszczamy w niej 20 g żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Możemy dodać do niej około 20 ml amaretto, rumu, likieru kawowego lub brandy. Kiedy zacznie gęstnieć, wylewamy ją na krem cappuccino. Wstawiamy do lodówki, żeby całkowicie stężała.      

  • Krok 7:

    Dekorowanie: rozpuszczamy 4 g (1 łyżeczkę) żelatyny w 60 ml gorącej wody. Ubijamy 200 ml śmietanki z 10 g cukru pudru. Dodajemy też 20 g proszku cappuccino o dowolnym smaku. Cienkim strumykiem wlewamy żelatynę. Przenosimy powstały w ten sposób krem do rękawa cukierniczego. Nakładamy tylkę, która pozwoli nam otrzymać dekorację w kształcie gniazdka. Wyciskamy krem na środek każdej planowanej porcji ciasta (wyjdzie ich około 12). Na szczycie śmietanowych rozetek umieszczamy czekoladowe lub orzechowe kuleczki. Możemy kupić je w sklepie lub wykorzystać przepis na domowe pralinki.    

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne