Ciasto zmierzch

Ocena:

3 (11)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Ciasto zmierzch to kunsztowny warstwowy deser na specjalne okazje. Składa się z biszkoptu kakaowego, pianki stracciatella, kremu cappuccino i galaretki z czarnej kawy. Zdobią go efektowne gniazdka z bitej śmietany i czekoladowo-orzechowe pralinki. Przypadnie do gustu miłośnikom kremowych przekładańców i słodyczy o wyraźnym kawowym posmaku. Opisujemy krok po kroku, jak zrobić ciasto zmierzch. Zróbcie nim przyjemność jubilatowi lub gościom na świątecznej celebracji.

Składniki:

  • jajka  3 szt.

  • cukier  60 g

  • cukier waniliowy  5 g

  • mąka pszenna  30 g

  • proszek do pieczenia  3 g

  • sól  2 g

  • kakao  15 g

  • kawa  925 ml

  • śmietana 30%  1.2 l

  • cukier puder  70 g

  • żelatyna  54 g

  • woda  860 ml

  • cappuccino  90 g

  • gorzka czekolada  150 g

Ciasto zmierzch - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wyjmujemy jajka z lodówki minimum godzinę przed rozpoczęciem pracy nad biszkoptem, żeby miały temperaturę otoczenia. Jeśli zależy nam na czasie, możemy włożyć je na kilkanaście minut do ciepłej wody. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy pergaminem. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C (tryb góra-dół). Oddzielamy białka od żółtek. 

  • Krok 2:

    Biszkopt kakaowy: przesiewamy mąkę pszenną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Wsypujemy do nich cukier biały i waniliowy. Miksujemy, aż piana zacznie się błyszczeć. Dodajemy żółtka. Łączymy masę z suchymi składnikami za pomocą szpatułki lub na niskich obrotach miksera. Przelewamy ją do foremki. Pieczemy przez około 20 minut, do suchego patyczka. Zostawiamy jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, po czym studzimy w temperaturze pokojowej.       

  • Krok 3:

    Przygotowanie spodu: wyjmujemy biszkopt z foremki. Nasączamy go posłodzoną wedle uznania czarną kawą (125 ml). Zamiast cukru możemy dodać do niej dowolny likier, na przykład amaretto. Wykładamy foremkę świeżym pergaminem lub przygotowujemy rant cukierniczy. Na spodzie umieszczamy biszkopt.   

  • Krok 4:

    Pianka stracciatella: siekamy czekoladę lub ścieramy ją na grubych oczkach tarki. Powinna być dobrze schłodzona, dzięki czemu nie będzie się od razu rozpuszczać pod wpływem ciepła dłoni. Rozpuszczamy 15 g żelatyny w 125 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36%) z 30 g cukru pudru. Zanim stanie się całkiem sztywna, dolewamy cienkim strumykiem żelatynę. Miksujemy na wysokich obrotach. Dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy szpatułką. Wykładamy krem stracciatella na biszkopt. Rozsmarowujemy go równomiernie na całej powierzchni ciasta. Wkładamy foremkę do lodówki, żeby piankowa warstwa zastygła.      

  • Krok 5:

    Krem cappuccino: postępujemy podobnie jak w przypadku masy z czekoladowymi wiórkami. Rozpuszczamy 15 g żelatyny w 125 ml gorącej wody. Studzimy do temperatury pokojowej. Ubijamy 500 ml śmietanki. Wsypujemy do niej 30 g cukru pudru i 70 g proszku cappuccino (o dowolnym smaku, może być zarówno czekoladowy lub orzechowy, jak i waniliowy). Kiedy krem jest już prawie całkiem sztywny, dolewamy tężejącą galaretkę. Mieszamy go krótko, na wysokich obrotach miksera. Wykładamy na warstwę stracciatella. Ostrożnie rozprowadzamy szpatułką lub skrobką cukierniczą. Chłodzimy. 

  • Krok 6:

    Galaretka: zaparzamy 800 ml czarnej kawy. Słodzimy ją do smaku. Kiedy jest jeszcze gorąca, rozpuszczamy w niej 20 g żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Możemy dodać do niej około 20 ml amaretto, rumu, likieru kawowego lub brandy. Kiedy zacznie gęstnieć, wylewamy ją na krem cappuccino. Wstawiamy do lodówki, żeby całkowicie stężała.      

  • Krok 7:

    Dekorowanie: rozpuszczamy 4 g (1 łyżeczkę) żelatyny w 60 ml gorącej wody. Ubijamy 200 ml śmietanki z 10 g cukru pudru. Dodajemy też 20 g proszku cappuccino o dowolnym smaku. Cienkim strumykiem wlewamy żelatynę. Przenosimy powstały w ten sposób krem do rękawa cukierniczego. Nakładamy tylkę, która pozwoli nam otrzymać dekorację w kształcie gniazdka. Wyciskamy krem na środek każdej planowanej porcji ciasta (wyjdzie ich około 12). Na szczycie śmietanowych rozetek umieszczamy czekoladowe lub orzechowe kuleczki. Możemy kupić je w sklepie lub wykorzystać przepis na domowe pralinki.    

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za minimum... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
+
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Online

Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
20% rabatu na jeden produkt*
20% rabatu na jeden produkt*
Rabat 20 % na jeden nieprzecen... więcej»
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
+
20% rabatu na jeden produkt*
Online
Stacjonarnie

Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
Specjalnie dla Was przygotowal... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
Online
Stacjonarnie
Specjalnie dla Was przygotowaliśmy niespodziankę w postaci 20% rabatu! Promocja obejmuje cały asortyment z wyłączaniem przecenionych produktów. Niektóre marki mogą być wyłączone a akcji rabatowej. Oferta dostępna na butsklep.pl i w naszym sklepie stacjonarnym. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
do -40%
do -40%
Rabat do -40% na wszystkie but... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
do -40%
Online

Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
-20% przy zakupach za_min 200 zł
-20% przy zakupach za min 200 zł
Rabat na całą kolekcję, zarówn... więcej»
Kod rabatowy:DIVERSE2024
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min 200 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat na całą kolekcję, zarówno rzeczy pełnowartościowych jak i przecenionych. Warunkiem skorzystania z promocji jest minimalny paragon o wartości 200 zł oraz okazanie/wpisanie kuponu dostępnego w wersji elektronicznej (online) Szaleństwa Zakupów oraz na stronach www partnerów  Elle; Glamour; Viva.

Akcja nie łączy się z innymi akcjami/promocjami. Oferta i szczegóły dostępne w sklepach stacjonarnych i na diversesystem.com.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:DIVERSE2024
Zobacz
-20% na wybrane kosmetyki
-20% na wybrane kosmetyki
Darmowa dostawa oraz próbki i... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY2024
Zobacz
+
-20% na wybrane kosmetyki
Online
Stacjonarnie

Darmowa dostawa oraz próbki i prezenty w każdym zamówieniu. Nie wiesz jaki kosmetyk wybrać dla swojej skóry? W Topestetic możesz skorzystać z bezpłatnej porady kosmetologów przez czat, mailowo lub telefonicznie — a także w gabinecie na warszawskim Wilanowie. Sprawdź na topestetic.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY2024
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne