Ser w panierce

Ocena:

4.47 (207)

  • 20 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Smażony ser w panierce to pyszna i sycąca przekąska, która jest tradycyjnym, czesko-słowackim daniem, znanym pod nazwą smažený sýr. Klasyczną wersję tej przekąski przygotowuje się z sera edamskiego lub munstera. My jednak proponujemy wykorzystać camembert, który świetnie nadaje się do grillowania i smażenia m.in. ze względu na swoją aksamitną konsystencję. Ser smażony w panierce z jajka i bułki tartej rekomendujemy serwować z konfiturą żurawinową, która świetnie podkreśla smak sera pleśniowego. Opcjonalnie możemy też podawać ser w panierce wraz z frytkami i surówką – jest to świetna opcja, chociaż niekoniecznie zdrowa i niskokaloryczna, dla osób na diecie bezmięsnej. Poniżej podajemy prosty przepis na ser panierowany.

Składniki:

  • camembert  1 szt.

  • jajka  1 szt.

  • bułka tarta  45 g

  • olej  45 ml

  • konfitura żurawinowa  20 g

Ser w panierce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początku przygotowania sera w panierce,  jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy go za pomocą widelca. Dalej ser camembert kroimy na osiem równych części i obtaczamy je kolejno: w jajku, a następnie w bułce tartej. Ser w panierce smażymy w głębokim i rozgrzanym oleju słonecznikowym aż osiągnie pożądany kolor (złocisto-brązowy).  Przekąska ta najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem domowej roboty konfitury żurawinowej.

    Bułka tarta

Porady

  • Ser smażony w panierce możemy serwować na wiele różnych sposobów. Z racji tego, że jest to dość ciężka i wysokokaloryczna przekąska, to dobrze zrównoważyć ją lekkim sosem ogórkowym na bazie jogurtu, który świetnie orzeźwia. Dobrze sprawdzi się również tradycyjny sos tatarski. 
  • Jeśli chcemy, by nasza panierka do sera smażonego była jeszcze bardziej chrupiąca, to zamiast zwykłej burki tartej, możemy wykorzystać panko – panierki z jasnego chleba, używanej z kuchni japońskiej. 
  • Jeśli nie przepadamy za camembertem, to, zamiast niego możemy wykorzystać inny ser np. Edam, Goudę lub Maasdamer. 
  • Po usmażeniu sera w panierce należy odsączyć go z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Warto pamiętać, że tego typu ser najlepiej smakuje na gorąco, ale z powodzeniem można spożywać go również na zimno. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jaki ser do smażenia w panierce? 

Przy przygotowaniu sera smażonego w panierce warto pamiętać, że nie każdy rodzaj sera będzie do tego odpowiedni. Najlepsze będą sery miękkie lub ewentualnie półtwarde z mleka krowiego lub z koziego. W Czechach i na Słowacji – gdzie wymyślony smażony ser – najczęściej używa się sera edamskiego lub Munstera – dojrzewającego i miękkiego sera francuskiego. Popularnym typem sera do smażenia w panierce jest również Hermelín – czeski ser typu Camembert, który nie jest dostępny w Polsce, jednakże bez trudu znajdziemy wiele z jego odpowiedników. Do smażenia możemy wykorzystać również ser halloumi, który wytwarzany jest z mleka owczego lub krowiego. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne