fot. Artur Rogalski, stylizacja. Anna Borowska
4.47 (149)
Połączenie fig, sera pleśniowego i orzechów jest wyjątkowo smaczne.
orzechy włoskie 50 g
camembert 1 szt.
figi 6 szt.
miód 80 g
ocet sherry 30 ml
tymianek 4 gałązki
czerwone wino 100 ml
bagietki 1 szt.
Piekarnik: rozgrzewamy do temp. 200°C.
Figi: nacinamy na krzyż od góry, uważając, aby nie przeciąć ich do końca. Umieszczamy je w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie.
Ocet: mieszamy z winem lub sokiem z winogron i wylewamy na figi.
Pieczenie: rozrzucamy na wierzchu orzechy i tymianek lekko rozgnieciony dla wydobycia aromatu. Polewamy wszystko cienką strużką miodu. Pieczemy 15–20 min, aż figi zaczną się karmelizować.
Ser: kroimy na kawałki. Umieszczamy w środku rozciętych fig. Wstawiamy je z powrotem do piekarnika na ok. 5 min. Danie podajemy wprost na stół z chrupiącą bagietką.
Porady
- Do dania pasuje wino, którego użyliśmy do zapieczenia fig.
- Fig nie musimy faszerować: możemy ser – pleśniowy brie lub camembert; ewentualnie kozi z pleśnią – ułożyć pośrodku naczynia, kiedy już figi się lekko skarmelizują, i zapiekać je dalej. Po nacięciu skórki ser powinien się pięknie rozlać i wówczas za pomocą porwanych; chrupiących kawałków bagietki będziemy go wyjadać wraz z wytworzonym sosem i rozgrzanymi owocami.
- Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016