Figi zapiekane z serem pleśniowym i orzechami

Ocena:

4.47 (149)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Połączenie fig, sera pleśniowego i orzechów jest wyjątkowo smaczne.

Składniki:

  • orzechy włoskie  50 g

  • camembert  1 szt.

  • figi  6 szt.

  • miód  80 g

  • ocet sherry  30 ml

  • tymianek  4 gałązki

  • czerwone wino  100 ml

  • bagietki  1 szt.

Figi zapiekane z serem pleśniowym i orzechami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik: rozgrzewamy do temp. 200°C.

  • Krok 2:

    Figi: nacinamy na krzyż od góry, uważając, aby nie przeciąć ich do końca. Umieszczamy je w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie.

  • Krok 3:

    Ocet: mieszamy z winem lub sokiem z winogron i wylewamy na figi.

  • Krok 4:

    Pieczenie: rozrzucamy na wierzchu orzechy i tymianek lekko rozgnieciony dla wydobycia aromatu. Polewamy wszystko cienką strużką miodu. Pieczemy 15–20 min, aż figi zaczną się karmelizować.

  • Krok 5:

    Ser: kroimy na kawałki. Umieszczamy w środku rozciętych fig. Wstawiamy je z powrotem do piekarnika na ok. 5 min. Danie podajemy wprost na stół z chrupiącą bagietką.

Porady

  • Do dania pasuje wino, którego użyliśmy do zapieczenia fig.
  • Fig nie musimy faszerować: możemy ser – pleśniowy brie lub camembert;  ewentualnie kozi z pleśnią – ułożyć pośrodku naczynia, kiedy już figi się lekko skarmelizują, i zapiekać je dalej. Po nacięciu skórki ser powinien się pięknie rozlać i wówczas za pomocą porwanych;  chrupiących kawałków bagietki będziemy go wyjadać wraz z wytworzonym sosem  i rozgrzanymi owocami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne