Tort Czarny Las z książki "Vege słodkie na co dzień i na święta"
facebook 200x200 Moje Gotowanie Przepis z książki Natalii Krupskiej

Wegański tort Czarny Las

Ocena:

4.47 (164)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
  • trudny

Wegański tort Czarny Las to mocno czekoladowe ciasto, z dodatkiem wiśni oraz bitej śmietanki. Jeśli jednak preferujecie bardziej słodkie smaki lub przyrządzacie ciasto z myślą o dzieciach, dobrym pomysłem będzie użycie czereśni zamiast wiśni. Przepis autorstwa Natalii Krupskiej pochodzi z książki "Vege słodkie na co dzień i na święta".

Składniki:

  • mąka pszenna  100 g

  • mąka żytnia  100 g

  • kakao  35 g

  • proszek do pieczenia  1 łyżeczka

  • soda oczyszczona  1 łyżeczka

  • sól  1 szczypta

  • cukier  220 g

  • olej rzepakowy  55 g

  • buraki  120 g

  • mleko migdałowe  250 ml

  • mleko kokosowe  2 puszki

  • cukier puder  40 g

  • dżem owocowy  200 g

  • wiśnie  150 g

  • gorzka czekolada  50 g

Wegański tort czarny las - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gotowanie buraków: Buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy do miękkości. Zajmie to około 15 minut. Odsączamy je z wody i wrzucamy do wysokiego naczynia. Blendujemy na gładki mus. 

  • Krok 2:

    Przygotowanie biszkoptu: W osobnych miskach mieszamy mokre (olej, buraki, mleko migdałowe) oraz suche (mąka pszenna, mąka żytnia, kakao, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, cukier) składniki na biszkopt. Następnie partiami łączymy je, aby otrzymać gęste ciasto. 

  • Krok 3:

    Pieczenie biszkoptu: Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Gotową mieszankę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto przez 70 minut lub do suchego patyczka.

  • Krok 4:

    Przygotowanie kremu: Gęstą część mleczka kokosowego przekładamy do wysokiego naczynia. Ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec dodajemy zagęstnik oraz cukier puder.

  • Krok 5:

    Tort Czarny Las: Po wystudzeniu przekrawamy ciasto na pół. Przekładamy je warstwą dżemu, na nim układamy wydrylowane wiśnie, posypujemy je czekoladą i przykrywamy całość bitą śmietanką, na wierzch nakładamy drugi blat biszkoptu i dekorujemy go resztą bitej śmietanki, czekoladą oraz wiśniami.

Porady

  • Podane w przepisie wiśnie można zastąpić czereśniami lub mieszanką obu rodzajów owoców.
  • Biszkopt można nasączyć ¼ szklanki mocnej herbaty.
  • Mleczko kokosowe, potrzebne do przygotowania kremu, powinno być dobrze schłodzone – najlepiej zostawić je na noc w lodówce. Przed ubiciem należy oddzielić jego wierzchnią, gęstą część od pozostałej zawartości puszki. 
  • Lejącej części mleczka kokosowego nie należy wyrzucać. Można ją wykorzystać do ugotowania smacznej owsianki lub dodać do porannego smoothie.
  • Kupując mleczko do wegańskiego tortu należy zwrócić uwagę na jego skład. Im więcej ekstraktu z kokosa będzie ono zawierało, tym lepiej.
  • Do przygotowania tortu vege polecamy użyć czarnego kakao. Zabarwi ono biszkopt na bardziej intensywny kolor niż jego zwykła wersja. By nadać ciastu ciemnego odcienia można również użyć specjalnego barwnika do wypieków – wystarczy nawet najmniejsza ilość, by masa była naprawdę czarna.
  • Jeśli nie przepadacie za smakiem kokosa, możecie przygotować wegański tort Czarny Las z dodatkiem kremu na bazie roślinnej śmietanki lub budyniu i margaryny.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tort Czarny Las – jakie to ciasto?

Tort Czarny Las zawdzięcza swą nazwę charakterystycznemu, ciemnemu biszkoptowi. Można go upiec zarówno w wegańskiej, jak i klasycznej wersji. W drugim przypadku przekłada się go kremem na bazie śmietanki 36% i cukru pudru. 

Najczęściej dodaje się do niego również konfiturę wiśniową i posypkę z gorzkiej czekolady. Wierzch ozdabia się świeżymi, drylowanymi wiśniami. Tak przygotowany nie tylko pięknie się prezentuje, ale i smakuje obłędnie.

Wegański tort urodzinowy

Ciasto czarny to fantastyczny pomysł na szybki tort wegański. Z powodzeniem sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach okolicznościowych i spotkaniach w gronie najbliższej rodziny. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

To jednak nie jedyna propozycja na wegański tort z dodatkiem kokosowego kremu. Czekoladowy biszkopt można zastąpić ciastem szpinakowym. Wówczas wierzch tortu polecamy udekorować przy pomocy świeżych owoców granatu. Fani słodkości mogą też przełożyć kremem z kokosa bezowe blaty. By były one wegańskie należy przygotować je na bazie aquafaby. Kolejną ciekawą propozycją jest tort marchewkowo–kokosowy, obłożony wegańskim tynkiem do tortu. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne