Bułki owsiane

Ocena:

4.48 (159)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Bułki owsiane - wyrośnięte, mięciutkie, po prostu pyszne! To sprawdzony przepis na domowe pieczywo z mieszanki mąk owsianej i pszennej. Z podanych proporcji wychodzi 12 perfekcyjnych bułeczek z płatkami owsianymi. Zobacz, jak zrobić bułeczki owsiane. 

Składniki:

  • mąka owsiana  200 g

  • mąka pszenna  500 g

  • drożdże  40 g

  • płatki owsiane  30 g

  • mleko  475 ml

  • olej  60 ml

  • sól  10 g

  • cukier  15 g

Bułki owsiane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Zaczyn drożdżowy: Podgrzewamy 225 ml mleka - nie zagotowujemy. Drożdże kruszymy do mleka, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże popracowały. 

  • Krok 2:

    Ciasto: Do większej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, wlewamy olej i zaczyn drożdżowy. Zaczynamy wyrabiać ciasto.

  • Krok 3:

    Wyrabianie ciasta i wyrastanie: Do połączonych składników stopniowo dodajemy kolejne 225 ml mleka. Wyrabiamy masę, aż będzie gładka i spójna. Ciasto na bułeczki owsiane odstawiamy do wyrośnięcia na 50-60 minut.

  • Krok 4:

    Formowanie bułeczek: Ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Formujemy bułeczki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nacinamy na krzyż i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut.

  • Krok 5:

    Pieczenie: bułki smarujemy pędzelkiem resztą mleka (25 ml = 5 łyżeczek) i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach C.

Porady

  • Ciasto na bułki owsiane możemy wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera z wygodną misą z hakiem do ciasta. 
  • Bułeczki owsiane będę miękkie w środku, jeśli cierpliwie poczekasz na to, aż zaczyn dobrze wyrośnie i dobrze wyrobisz ciasto. Po przygotowaniu zaczynu przykryj go ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce np. na słoneczny parapet. Cierpliwie czekaj, aż masa podwoi swoją objętość. Ciasto na bułeczki wyrabiaj do czasu, aż zacznie odchodzić od dłoni. 
  • Do bułeczek możesz dodać ziarna słonecznika lub pestki dyni. Możesz także przygotować bułeczki z samej mąki owsianej lub zmienić proporcje mąk. Jeśli nie możesz spożywać glutenu, możesz przygotować wersję bezglutenową bułeczek. Problematyczne składniki należy wtedy wymienić na produkty bezglutenowe. 
  • Przepis pozwala na przygotowanie 12 średnich bułeczek, natomiast ostateczna ich ilość uzależniona jest od tego, na jaki rozmiar bułeczek się zdecydujesz. Możesz również zrobić mini bagietki. Wystarczy, że inaczej uformujesz ciasto. 
  • Bułki owsiane urosną w czasie pieczenia, weź to pod uwagę i zachowaj odstępy między bułeczkami.
  • Owsiane bułeczki doskonale sprawdzą się jako domowe pieczywo. Smakują wspaniale zarówno z dodatkami słonymi (wędlinami, żółtym serem, pasztetami itd.), jak i słodkimi (dżemem, kremem czekoladowym, biały serem lub miodem). 
     
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne