iStock
4.33 (3)
Arepas to niewielkie płaskie bułeczki o minimalnej średnicy 10 cm i maksymalnej 20 cm. W krajach Ameryki Południowej tradycyjnie wypiekane są z białej mąki kukurydzianej. Popularne są też w Kolumbii, Wenezueli i Panamie. Są odpowiednikiem małej meksykańskiej tortilli. Robi się je łatwo i szybko, usmażymy je już w kilka minut na patelni. Podaje się jako dodatek do dań – pełnią rolę chleba, można je również wypełnić ulubionymi składnikami. Polecamy nasz prosty przepis na arepas.
mąka kukurydziana 230 g
woda 500 ml
sól morska 5 g
olej 50 ml
Przygotowanie ciasta: do miski wsypujemy mąkę oraz sól. Stopniowo wlewamy wodę, cały czas wyrabiając ciasto. Wlewamy jej tyle, by ciasto nie kleiło się do ścianek miski. Odstawimy przykryte naczynie na 15 minut – w tym czasie ciasto zgęstnieje. Jeśli ciasto kruszy się, warto dodać jeszcze odrobinę wody.
Tworzenie bułeczek: formujemy wałek o grubości 10–12 cm. Kroimy plastry o grubości ok. 1 centymetra. Dłońmi formujemy okrągłe placki.
Smażenie bułeczek: na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Arepas smażymy po 5 minut z każdej ze stron.
Porady
- Tradycyjne arepas przygotowywane są z białej, bardzo mocno zmielonej mąki kukurydzianej. Charakteryzuje się ona dużą kleistością i nadaje bułeczkom charakterystyczny smak. W Polsce nie jest łatwo dostępna, ale możemy kupić ją w sklepach internetowych lub z żywnością bio. Jeśli będziemy mieli problem ze znalezieniem tego produktu, to bez problemu możemy zamienić ją na zwykłą mąkę kukurydzianą. Możemy jednak zamienić ją na ogólnie dostępną mąkę kukurydzianą, będę równie pyszne.
- Przygotowując ciasto na arepas możemy dodać do niego biały ser, dzięki któremu będą lekko kwaskowate, bardziej zbite i przy tym sycące.
- Bułeczki można smażyć zarówno na tradycyjnej, jak i grillowej patelni. Najsmaczniejsze są świeże, po lekkim przestudzeniu. Przygotowane wcześniej możemy podgrzać w opiekaczu.
- Arepas traktujemy jak pieczywo, więc możemy wypełniać je ulubionymi dodatkami: warzywami, pastami, mięsem, serami czy rybą. Podobnie, jak meksykańskie tortille. Szczególnie popularna jest wersja z awokado, kurczakiem i majonezem – ten przepis rozsławiła wenezuelska Miss Świata.
- Kukurydziane bułeczki można też przełożyć składnikami, bez ich rozkrajania. Wystarczy pomiędzy dwoma mniejszymi placuszkami ułożyć ser, np. mozzarellę lub fetę, dodać szynkę i pomidor. Składamy je i smażymy według powyższego przepisu. Można je zjeść sosem lub salsą verde, pomidorową lub z mango.
- Do bułeczek pasują zdecydowane smaki. Świetnym dodatkiem jest mix harissy z majonezem, jogurtem, całość doprawiona sokiem z cytryny.
Rabat 30% na nowoczesne meble, lampy i dodatki do Twojego domu. Oferta nie łączy się z innymi akcjami promocyjnymi. Promocja dostępna na kare24.pl. Szczegóły na stronie.
Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.
Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł
Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł
Rabat 20% na produkty do pielęgnacji twarzy skłonnej do niedoskonałości. Oferta obejmuje wybrane produkty z linii Calendula, Clearly Corrective oraz Anti-Blemish. Rabat dostępny w sklepach stacjonarnych i na kiehls.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Wprowadź kod na stronie www.topsecret.pl/ona lub pokaż go w jednym z ponad 100 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na naoko-store.pl, w butiku w Poznaniu (Posnania), Warszawie (Elektrownia Powiśle) oraz Łodzi (Manufaktura). Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.