Parówki w cieście drożdżowym

Ocena:

4.49 (202)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Parówki w cieście drożdżowym świetnie sprawdzą się zarówno jako pożywna, imprezowa przekąska, jak i jako niebanalna i pyszna kolacja. Połączenie wyrośniętego ciasta drożdżowego i jakościowych parówek smakuje wprost fantastycznie. Z przygotowaniem bułeczek poradzą sobie nawet początkujący miłośnicy domowych wypieków. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. 

Składniki:

  • mąka pszenna  300 g

  • masło  60 g

  • żółtko  2 szt.

  • jajka  1 szt.

  • drożdże  20 g

  • cukier  1 łyżeczka

  • sól  1 łyżeczka

  • śmietana 30%  2 łyżki stołowe

  • parówki  8 szt.

Parówki w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ciasta drożdżowego: Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem. Mąkę sieczemy z masłem (o temperaturze pokojowej) na stolnicy. Do otrzymanej masy dodajemy jajko, 2 żółtka, śmietanę, drożdże z cukrem oraz odrobinę soli. Całość wyrabiamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie odkładamy do wyrośnięcia. 

  • Krok 2:

    Parówki w cieście drożdżowym: Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5–7 mm. Wycinamy z niego prostokąty (o długości parówki). Na wierzchu każdego kawałka układamy jedną parówkę.  Całość ciasno zawijamy, a następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane parówki w cieście pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 160–180°C. 

Porady

  • Parówki w cieście drożdżowym najlepiej smakują na ciepło. Jeśli przygotujecie je w większej ilości, na następny dzień możecie podgrzać je w piekarniku rozgrzanym do temperatury około 180°C. 
  • Wierzch bułeczek, przed włożeniem ich do piekarnika, można dodatkowo obsypać ziarnami sezamu.
  • Przed rozwałkowaniem, ciasto na przekąski z parówkami powinno podwoić swoją objętość.
  • Z ciasta na bułki z parówką najlepiej wycinać kawałki o prostokątnym lub trójkątnym kształcie. Dzięki temu późniejsze zawijanie kiełbasek będzie o wiele prostsze. 
  • Po zawinięciu, parówki w cieście drożdżowym, warto odstawić do wyrośnięcia na dodatkowe 15 minut. Dzięki temu gotowe bułeczki będą idealnie wyrośnięte.
  • Wierzch parówek w cieście drożdżowym z piekarnika warto posmarować rozbełtanym żółtkiem. Po upieczeniu nabiorą one apetycznego koloru, a dodatkowo będą się pięknie błyszczeć.
  • Zastanawiacie się, jaką mąkę dodać do bułeczek drożdżowych? Najlepiej sprawdzi się w tym celu mąka pszenna typ 550. Przed dodaniem jej do pozostałych składników, polecamy dokładnie przesiać ją przez sitko. 
  • Ciasto drożdżowe najlepiej wyrasta w pomieszczeniach o temperaturze 20–22°C.
  • Do przygotowania ciasta na bułki zapiekane z parówką można użyć zarówno świeżych, jak i suchych drożdży. Przyjmuje się, że 7 g drożdży instant odpowiada 25 g świeżego produktu.
  • Polecamy spróbować także pysznych parówek w cieście drożdżowym z serem. Do ich przygotowania najlepiej wykorzystać ser typu gouda lub cheddar. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać parówki w cieście drożdżowym? 

Choć, bułeczki z parówką smakują świetnie nawet w wersji solo, warto pokusić się o zaserwowanie ich w towarzystwie aromatycznego, domowego sosu. Najczęściej podaje się je z sosem czosnkowym. Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy połączyć ze sobą kilka łyżek jogurtu naturalnego oraz majonezu, a następnie doprawić całość przy pomocy świeżo wyciśniętego czosnku, soli oraz pieprzu. 

Smak parówek w cieście drożdżowym równie dobrze komponuje się z aromatycznym sosem hamburgerowym na bazie majonezu, musztardy, ketchupu, czosnku, cebuli granulowanej oraz pieprzu. Fanom klasyki polecamy z kolei podanie bułeczek z pikantnym czy łagodnym ketchupem lub prostym sosem musztardowym.

Przepis na parówki w cieście drożdżowym – wersja wegańska

Choć mogłoby się wydawać inaczej, przyrządzenie bułeczek drożdżowych z parówką w wersji roślinnej to żaden problem. Wystarczy lekko zmodyfikować podany powyżej przepis. Zmiany należy zacząć od ciasta drożdżowego. W wersji wegańskiej, do jego przygotowania potrzeba około 450 g mąki pszennej, 250 ml ciepłej wody, 10 g oliwy extra virgin, 20 g drożdży świeżych, 5 g cukru oraz 5 g soli. 

Gotowe, roślinne zamienniki mięsnych parówek można znaleźć obecnie w większości supermarketów. Można je także przygotować samodzielnie. By całość smakowała jeszcze lepiej, do środka zawijasów można dołożyć także po plasterku wegańskich plastrów o smaku goudy. Gotowe parówki w cieście drożdżowym polecamy podawać z samodzielnie przygotowanym sojonezem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne