iStock
4.49 (202)
Parówki w cieście drożdżowym świetnie sprawdzą się zarówno jako pożywna, imprezowa przekąska, jak i jako niebanalna i pyszna kolacja. Połączenie wyrośniętego ciasta drożdżowego i jakościowych parówek smakuje wprost fantastycznie. Z przygotowaniem bułeczek poradzą sobie nawet początkujący miłośnicy domowych wypieków. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
mąka pszenna 300 g
masło 60 g
żółtko 2 szt.
jajka 1 szt.
drożdże 20 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
śmietana 30% 2 łyżki stołowe
parówki 8 szt.
Przygotowanie ciasta drożdżowego: Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem. Mąkę sieczemy z masłem (o temperaturze pokojowej) na stolnicy. Do otrzymanej masy dodajemy jajko, 2 żółtka, śmietanę, drożdże z cukrem oraz odrobinę soli. Całość wyrabiamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie odkładamy do wyrośnięcia.
Parówki w cieście drożdżowym: Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5–7 mm. Wycinamy z niego prostokąty (o długości parówki). Na wierzchu każdego kawałka układamy jedną parówkę. Całość ciasno zawijamy, a następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane parówki w cieście pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 160–180°C.
Porady
- Parówki w cieście drożdżowym najlepiej smakują na ciepło. Jeśli przygotujecie je w większej ilości, na następny dzień możecie podgrzać je w piekarniku rozgrzanym do temperatury około 180°C.
- Wierzch bułeczek, przed włożeniem ich do piekarnika, można dodatkowo obsypać ziarnami sezamu.
- Przed rozwałkowaniem, ciasto na przekąski z parówkami powinno podwoić swoją objętość.
- Z ciasta na bułki z parówką najlepiej wycinać kawałki o prostokątnym lub trójkątnym kształcie. Dzięki temu późniejsze zawijanie kiełbasek będzie o wiele prostsze.
- Po zawinięciu, parówki w cieście drożdżowym, warto odstawić do wyrośnięcia na dodatkowe 15 minut. Dzięki temu gotowe bułeczki będą idealnie wyrośnięte.
- Wierzch parówek w cieście drożdżowym z piekarnika warto posmarować rozbełtanym żółtkiem. Po upieczeniu nabiorą one apetycznego koloru, a dodatkowo będą się pięknie błyszczeć.
- Zastanawiacie się, jaką mąkę dodać do bułeczek drożdżowych? Najlepiej sprawdzi się w tym celu mąka pszenna typ 550. Przed dodaniem jej do pozostałych składników, polecamy dokładnie przesiać ją przez sitko.
- Ciasto drożdżowe najlepiej wyrasta w pomieszczeniach o temperaturze 20–22°C.
- Do przygotowania ciasta na bułki zapiekane z parówką można użyć zarówno świeżych, jak i suchych drożdży. Przyjmuje się, że 7 g drożdży instant odpowiada 25 g świeżego produktu.
- Polecamy spróbować także pysznych parówek w cieście drożdżowym z serem. Do ich przygotowania najlepiej wykorzystać ser typu gouda lub cheddar.
Choć, bułeczki z parówką smakują świetnie nawet w wersji solo, warto pokusić się o zaserwowanie ich w towarzystwie aromatycznego, domowego sosu. Najczęściej podaje się je z sosem czosnkowym. Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy połączyć ze sobą kilka łyżek jogurtu naturalnego oraz majonezu, a następnie doprawić całość przy pomocy świeżo wyciśniętego czosnku, soli oraz pieprzu.
Smak parówek w cieście drożdżowym równie dobrze komponuje się z aromatycznym sosem hamburgerowym na bazie majonezu, musztardy, ketchupu, czosnku, cebuli granulowanej oraz pieprzu. Fanom klasyki polecamy z kolei podanie bułeczek z pikantnym czy łagodnym ketchupem lub prostym sosem musztardowym.
Choć mogłoby się wydawać inaczej, przyrządzenie bułeczek drożdżowych z parówką w wersji roślinnej to żaden problem. Wystarczy lekko zmodyfikować podany powyżej przepis. Zmiany należy zacząć od ciasta drożdżowego. W wersji wegańskiej, do jego przygotowania potrzeba około 450 g mąki pszennej, 250 ml ciepłej wody, 10 g oliwy extra virgin, 20 g drożdży świeżych, 5 g cukru oraz 5 g soli.
Gotowe, roślinne zamienniki mięsnych parówek można znaleźć obecnie w większości supermarketów. Można je także przygotować samodzielnie. By całość smakowała jeszcze lepiej, do środka zawijasów można dołożyć także po plasterku wegańskich plastrów o smaku goudy. Gotowe parówki w cieście drożdżowym polecamy podawać z samodzielnie przygotowanym sojonezem.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
-25% na asortyment dostępny w butiku w Krakowie i na slowglow.pl/sklep. Dostawa gratis. Promocja nie łączy się z innymi obniżkami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena serum Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 169,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 126,75 zł. Najniższa cena kremu Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 259,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 194,25 zł. Najniższa cena pilingu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 39,99 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 29,99 zł. Najniższa cena zestawu świec ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 157,50 zł. Cena zestawu po zastosowaniu rabatu - 118,13 zł. Najniższa cena świecy ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 241,50 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 181,13 zł. Najniższa cena balsamu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30dni przed obniżką - 119,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 89,25 zł. Produkty marki Polemika widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami.