Polędwiczki z kurczaka w sosie pieczarkowym

Ocena:

4.42 (206)

  • 20 min.
  • dla 4 osób

Delikatne mięso z kurczaka w sosie pieczarkowym ze śmietaną.

Składniki:

  • 4 bardzo duże pieczarki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 10 polędwiczek z kurczaka
  • 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18 %
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 łyżki pszennej mąki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Polędwiczki z kurczaka w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę
  • zeszklić na oleju. Do cebuli dodać pieczarki. Smażyć razem kilka minut
  • aż prawie cały płyn z grzybów odparuje. Do grzybów włożyć polędwiczki z kurczaka. Wlać bulion
  • zagotować. Gotować ok. 10 minut
  • od czasu do czasu mieszając. Śmietanę dokładnie wymieszać z wodą i mąką
  • żeby nie było grudek. Zagęścić tym sos
  • ponownie doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić do smaku pieprzem i
  • w razie potrzeby
  • solą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne