wolnopieczona_gicz_wolowa

Wolnopieczona Gicz Wołowa

Ocena:

4.5 (185)

  • 4 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
Myślę, że fascynaci mięsnych pyszności będą zadowoleni, kiedy znajdzie się przed nimi to danie.

Składniki:

  • 1,2 kg. giczy wołowej ( bez kości )
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule ( pokroić w duże kawałki )
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego peperoni
  • przyprawy: sól / pieprz

Wolnopieczona gicz wołowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ► Wykroić kośc z giczy wołowej, oczyścić z błon i umyć, przyprawić z solą i pieprzem, mięso obsmażyć przez kilka minut ze wszystkich stron na bardzo rozgrzanym oleju, aż się ładnie zarumieni.
  • ► Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dorzucić cebule, posypać rozmarynem, peperoni i solą, dodać miód, wlać ocet balsamiczny i bulion. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 240 minut w temperaturze 140C / Termoobieg /. Po jakimś czasie jak trzeba podlać wodą.
  • ► Po 210 minutach pieczenia, tempetaturę podwyszyć do 150C, mięso odwrócić na drugą stronę i odkryc na 15 minut. Pozostały czas piec dalej pod przykryciem. Po tak długim pieczeniu mięso powinno być bardzo miękkie i delikatne.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne