bulion warzywny
57 przepisów
Przepisy w kolekcji bulion warzywny

Pulpety wieprzowe to pomysł na bardzo proste danie obiadowe dla całej rodziny. Duszone w ulubionym przez wielu sosie pomidorowym zasmakują każdemu, nawet najmłodszym niejadkom. Pulpety w sosie pomidorowym można podać na wiele sposobów - z kaszą, ziemniakami czy ryżem, a także zawekować i spokojnie przechowywać, aż znowu najdzie nas ochota na pulpeciki wieprzowe. Oto nasz sprawdzony przepis na pulpety wieprzowe w sosie.
Pulpety wieprzowe

Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii to pyszny pomysł na wegetariański obiad. Łatwe w przygotowaniu kotlety z kaszy jaglanej stanowią pełnowartościowy, zdrowy posiłek. Dodatek cukinii poprawi smak.
Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii

Szukasz pomysłu na proste i pyszne danie obiadowe dla całej rodziny? Bitki wieprzowe w sosie własnym - to jest to! Bitki wieprzowe przyrządzone ze schabu to delikatne kawałki mięsa w esencjonalnym sosie. Przypadną do gustu nawet największym niejadkom. Oto nasz sposób na to, jak zrobić bitki.
Bitki wieprzowe w sosie własnym

Gulasz z łopatki wieprzowej to propozycja na sycący obiad. Gęsty sos z łopatki smakuje zarówno z ziemniakami, jak i z ryżem. Kruche mięso oraz słodkawe marchewka i pietruszka tworzą pyszny i pożywny zestaw. Gulasz z łopatki wieprzowej składa się z prostych, tradycyjnych składników - wielu z nas ten smak skojarzy się z domowymi obiadkami u mamy.
Gulasz z łopatki

Przepis na kołduny wegańskie z czerwonym barszczem to jedna z propozycji z książki "Przy jednym stole100 przepisów mięsnych i wegańskich" Anety i Jaśka Kuroniów. Kołduny mają delikatne, mięciutkie ciasto z dodatkiem oleju, a farsz to połączenie soczewicy i aromatycznych przypraw. Cząber, pieprz ziołowy i papryka wędzona doskonale doprawią strączkowe nadzienie. Wegańskie kołduny z soczewicą podane z czerwonym barszczem to doskonała propozycja na świąteczny obiad, ale też inne, rodzinne spotkania przy jednym stole.
Kołduny wegańskie z czerwonym barszczem

Zupa ribollita znaczy po włosku „ugotowana na nowo„ – zupa jest najlepsza następnego dnia, idealna do wekowania i odgrzewania. Zupa ribollita do doskonałe źródło roślinnego białka. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
Zupa ribollita

Zupa brukselkowa jak u mamy to świetna odmiana zwykłej kartoflanki. Bardzo rozgrzewająca i prosta w przygotowaniu.
Zupa brukselkowa jak u mamy

Zupa z brukwi na wędzonych żeberkach to pożywne danie, które rozgrzeje w chłodne dni. Brukiew jest niecodziennym warzywem, które odmieni zazwyczaj przygotowywane posiłki. Połączenie żeberek, zakwasu na żurek i warzywa korzeniowego sprawia, że jest to idealne danie na jesień. Zupa z brukwi na wędzonych żeberkach stanie się urozmaiceniem obiadu w rodzinnym gronie.
Zupa z brukwi na wędzonych żeberkach

Zupa-krem z fasoli i czosnku to sycący i rozgrzewający pomysł na obiad lub kolację. Na bazie bulionu warzywnego będzie dobrą propozycją dla wegetarian. Dodatek śmietany kremówki i serka topionego nadaje zupie gładkiej konsystencji. Posypana grzankami z razowego chleba nabiera ciekawego kontrastu smakowego. Zupa-krem z fasoli i czosnku będzie dobrą propozycją na obiad w rodzinnym gronie.
Zupa-krem z fasoli i czosnku

Zupa solferino to nieco ciekawsza wersja klasycznej pomidorowej. Ta włoska zupa z pewnością wam zasmakuje. Jest prosta do zrobienia, ale oryginalna. Dodatek zielonego groszku i ziemniaków podkręca smak. Zupa solferino podawana jest z żółtkami i śmietaną, jest więc bardzo pożywna. Warto ją przyrządzić, bo to wyjątkowe danie. Sprawdźcie przepis na zupę solferino!
Zupa solferino

Wyrazista i pyszna zupa krewetkowa to pomysł na obiad w orientalnym stylu. Zadbajmy o dobre krewetki i odpowiednie przyprawy - to właśnie imbir, trawa cytrynowa i pasta curry dodadzą zupie smaku. Najczęściej jest to tajska zupa krewetkowa. Zupa krewetkowa po tajsku nie stroni od ostrych dodatków np.: papryczki chilli, kurkumy i czosnku. Oto pyszny przepis na zupę krewetkową.
Zupa krewetkowa

Fasolka szparagowa po bolońsku to niemal klasyczny przepis. Aromatyczny sos, smakowite warzywa stanowią idealną propozycję na obiad. Zamiast makaronu występuje fasolka szparagowa. Wersja bazowa na to danie jest wegetariańska, ale zamiast oliwy można użyć do podsmażania boczek - tłuszcz wytopiony z mięsa doda aromatu i smaku. Wypróbuj przepis na fasolkę szparagową po bolońsku.
Fasolka szparagowa po bolońsku
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- Następna ›
- »
Inne z kolekcji: Półprodukty
- aromat do ciasta
- budyń
- chałwa
- ciasto filo
- ciasto francuskie
- delicje
- esencja waniliowa
- farsz
- galaretka
- groszek konserwowy
- groszek ptysiowy
- herbatniki
- ketchup
- kisiel
- koncentrat
- kostka rosołowa
- krakersy
- lukier plastyczny
- marcepan
- marynata
- masa
- masło orzechowe
- musli
- musztarda
- nadzienie
- nutella
- panierka
- passata pomidorowa
- pianki marshmallow
- posypki do ciast
- śnieżka
- wafle
- wędlina
- wywar
- zalewa
- żelatyna
- miso
- pasta curry
- zupki chińskie
- papier ryżowy
- beziki
- tempeh
- nektar
- mus jabłkowy
- krówki
- wasabi
- aquafaba
- skrobia ziemniaczana
- precelki
- ciasteczka amaretti
- kruche ciasteczka w polewie czekoladowej
- marmolada pomarańczowa
- ekstrakt waniliowy
- bulion cielęcy
- pasztet do smarowania
- majonez
- ciasto na pizzę
- agar
- gotowy rosół
- kiszone ogórki
- pierniczki
- powidła śliwkowe
- kapusta kiszona
- tortilla
- konserwowe ogórki
- bułka
- tahini
- masło migdałowe
- dżem owocowy
- piernik
- kompot z suszu
- kiszone buraki
- barszcz czerwony
- krem kokosowy
- ciastka imbirowe
- ciastka maślane
- biszkopty
- lody waniliowe
- ciastka czekoladowe
- barwnik spożywczy
- popcorn
- Zakwas
- Konfitura malinowa
- perły cukrowe
- konfitura żurawinowa
- pasta z tamaryndowca
- bulion wołowy
- krem cytrynowy
- bulion drobiowy
- gotowe pieczywo
- ekstrakt migdałowy
- skrobia kukurydziana
- tortellini z szynką
- herbata
- bułka tarta
- przecier pomidorowy
- tofu
Artykuły powiązane
Kuchnia japońska a weganizm - można się zaskoczyć!
Kuchnia japońska większości kojarzy się z sushi i surową rybą, a także esencjonalnymi bulionami. Czy w takim razie bliżej jest jej, czy dalej do weganizmu? To i inne pytanie zadajemy ekspertce, Alicji Than z restauracji Izumi oraz Matcha Bistro & Bar.
Najlepsze książki o warzywach - nie tylko dla wegetarian
Książki o warzywach, a dokładniej książki, w których przepisy na warzywa wiodą prym, to propozycje nie tylko dla wegetarian. Na ograniczenie mięsa w diecie, a tym samym dania z warzyw, decyduje się coraz więcej osób. I specjalnie dla nich polecamy najlepsze książki o warzywach. Wśród nich m.in. "Warzywa górą" - kompleksowy poradnik z praktycznymi recepturami, "Soki i koktajle w minutę" czyli ekspresowe pomysły na płynne warzywne lub warzywno-owocowe przysmaki, a także "Kalafior to król", "Więcej warzyw" czy "Sezonowe warzywo". Nasze recenzje poniżej.
Wegetariańska lista zakupów
Co powinno się znaleźć w lodówce wegetarianina? Czy to tylko warzywa i strączki? Niekoniecznie! Sprawdźcie niezbędne produkty do kuchni wegańskiej - większość z nich można kupić z lekkim zapasem. To idealna lista zakupów dla początkujących roślinożerców!
Ponad 30 roślinnych przepisów dla każdego. Pomysły na obiad i... wegańskie desery!
Wegetariańskie burgery, szaszłyki, zupy i przekąski to tylko część z pyszności, które znajdziecie w wydaniu specjalnym "Moje Gotowanie" Kuchnia bez mięsa jestem wege. Na deser - oryginalne wegański słodkości idealne nie tylko na dietę roślinną. Oto 7 powodów, dlaczego musicie mieć w swojej kuchni ten numer!