Agnieszka Pietroń

Bułeczki z rabarbarem

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 5 osób

Bułeczki z rabarbarem składają się z puszystego, maślanego ciasta, kwaśnego nadzienia i słodkiej kruszonki. Ich przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy zachwyci każdego łasucha. Wypieki świetnie sprawdzą się na śniadanie. Bez problemu zabierzemy je do pracy, szkoły lub na uczelnię. Gotowe drożdżówki z rabarbarem pięknie wyglądają polane lukrem cytrynowym.

Składniki:

  • mąka pszenna  590 g

  • rabarbar  250 g

  • mleko  250 ml

  • drożdże  50 g

  • cukier  250 g

  • jajka  2 szt.

  • masło  150 g

  • sól  3 g

Bułeczki z rabarbarem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: mleko, 100 g masła i jajka wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Zaczyn: mleko lekko podgrzewamy, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Jego temperatura nie powinna przekraczać 40°C. Następnie przelewamy je do miseczki. Dodajemy drożdże, 10 g mąki oraz 15 g cukru. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Krok 3:

    Masło: wrzucamy je do garnuszka i podgrzewamy, aż się roztopi. Zdejmujemy z palnika, a następnie zostawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 4:

    Ciasto: do miski przesiewamy 500 g mąki. Dodajemy zaczyn, 80 g cukru i szczyptę soli. Wbijamy jajka. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą i zagniatamy dłońmi. Następnie wlewamy ostudzone masło. Całość wyrabiamy jeszcze 15 minut. Miskę z ciastem przykrywamy folią do żywności i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

  • Krok 5:

    Rabarbar: usuwamy liście, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy go na 1,5 cm kawałki. Przekładamy go do miski i posypujemy 15 g cukru.

  • Krok 6:

    Kruszonka: 50 g masła kroimy na kawałki i wrzucamy do małego naczynia. Dodajemy 80 g mąki oraz 140 g cukru. Całość rozcieramy palcami do uzyskania małych grudek.

  • Krok 7:

    Bułeczki z rabarbarem: wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części – każdej z nich nadajemy okrągły kształt. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – zachowujemy ok. 5 cm odstępu. Środek każdej bułeczki delikatnie wygniatamy palcami. Następnie układamy w nim kawałki rabarbaru i posypujemy kruszonką. Całość odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Wstawiamy je do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut.

Porady

  • Upieczone bułeczki z rabarbarem posypujemy cukrem pudrem. Możemy również polać je lukrem i udekorować świeżymi owocami.
  • Jeśli nie przepadamy za kruszonką, pomijamy ją. Niektórzy zastępują ją płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi, pokruszonymi orzechami laskowymi lub włoskimi.
  • Przykryte w misce ciasto szybko wyrośnie w nagrzanym do 30°C i wyłączonym piekarniku.
  • Świeże drożdże bez problemu zamienimy na instant. W takiej sytuacji nie musimy przygotowywać zaczynu. Wystarczy wymieszać 14 g produktu z mąką i pozostałymi składnikami ciasta,
  • Nadzienie drożdżówek możemy wzbogacić o maliny lub pokrojone truskawki. Owoce te świetnie przełamią kwaśny smak rabarbaru. Niektórzy dodatkowo smarują środek ciasta konfiturą, masą serową bądź budyniem waniliowym.
  • Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika, warto posmarować je rozmąconym jajkiem. W ten sposób sprawimy, że drożdżówki będą lśnić i wyglądać bardzo apetycznie.
  • Pamiętajmy, żeby drożdży nie mieszać z mlekiem o temperaturze powyżej 40°C. Gorący płyn je zniszczy, a w konsekwencji ciasto nie urośnie.
  • Do przygotowania drożdżowych bułeczek polecamy wybrać mąkę pszenną o typie 500 lub 550. Dzięki temu nasze ciasto będzie wyjątkowo pulchne i dobrze wyrośnięte.
  • Jeśli chcemy podkręcić nieco smak kruszonki, warto dodać do niej trochę cynamonu, kardamonu bądź innych przypraw korzennych. Część mąki możemy zamienić także na zmielone migdały.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne