Rumowy budyń z dyni

Ocena:

4.49 (189)

  • 45 min.
  • dla 8 osób

Przygotowanie: 45 min Gotowanie: 1 godzina Porcja: 150 kcal

Składniki:

  • 80 dag dyni
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki zmielonych migdałów
  • 4 jajka
  • 2 łyżki rumu
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka skórki cytrynowej
  • konfitura wiśniowa
  • szczypta soli ltłuszcz i tarta bułka do formy

Rumowy budyń z dyni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Dynię oczyścić, obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Włożyć do rondla, dodać masło, skropić kilkoma łyżkami wody, dusić do miękkości (25/30 minut). Zmiksować lub przetrzeć przez sito.
  • Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodać zmielone migdały, dynię, rum, skórkę cytrynową i pianę z białek oraz 5 łyżek tartej bułki, wymieszać.
  • Formę budyniową posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Nałożyć masę dyniową, wyrównać. Formę szczelnie zamknąć, wstawić do dużego garnka napełnionego do połowy wodą. Gotować godzinę.
  • Gotowy budyń lekko przestudzić, wyjąć z formy na półmisek, przed podaniem przybrać konfiturą z wiśni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne