Biszkopt z Mascarpone

Ocena:

4.37 (163)

  • 24 godz. 0 min.
bardzo posmakowało mojej rodzince:)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 budynie waniliowe bez cukru po 40 gram
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Forma o wymiarach 22/30 cm, natłuszczona i oprószona bułką tartą
  • MASA:
  • 1 galaretka zielona +1 szklanka wrzącej wody
  • 250 gram mascarpone
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 litra smietany 30% + 1 łyżka cukru pudru
  • POLEWA:
  • 280 gram dżemu brzoskwiniowego
  • 100 gram płatków migdałowych

Biszkopt z mascarpone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • WYKONANIE CIASTA:
  • Budynie wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Jajak dokładnie ubić na puch z cukrem.
  • Miksując dalej już na wolnych obrotach dodawać stopniowo budynie z proszkiem do pieczenia.
  • Przelać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok. 30 minut.
  • Ciasto pięknie i równo wyrasta.
  • Wystudzone przekroić na 2 blaty.
  • MASA Z MASCARPONE:
  • Galaretkę rozpuscić w gorącej wodzie. Wystudzić.
  • Mascarpone utrzeć z 0,5 szklanki cukru pudru.
  • 0,5 litra smietany kremówki ubić z 1 łyżką cukru pudru i połączyć z Mascarpone.
  • Do masy dodać tężejącą galaretkę.Wymieszać.
  • Na 1 blat ciasta wyłożyć masę i przykryć drugim blatem ciasta.
  • POLEWA:
  • Dżem podgrzać lekko i posmarować nim wierzch ciasta.
  • Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na srednim ogniu i posypać nimi ciasto.
  • Schłodzić. Kroimy na drugi dzień.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne