Ciasto michałek

Ocena:

4.44 (156)

  • 2 godz. 0 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Ciasto michałek to puszysty czekoladowy biszkopt przekładany kremem z michałków. W tym słodkim zestawieniu wszystko do siebie pasuje. Miękkie ciasto nasączone jest odrobiną kwaskowych powideł. W środku znajduje się krem o czekoladowo-orzechowym smaku, który doskonale znacie z popularnych cukierków. Ciasto z michałkami wieńczy bita śmietana posypana orzechami włoskimi.

Składniki:

  • jajka  6 szt.

  • cukier  220 g

  • proszek do pieczenia  7 g

  • olej rzepakowy  80 ml

  • mąka tortowa  160 g

  • kakao  40 g

  • cukier waniliowy  15 g

  • mleko  800 ml

  • budyń waniliowy  80 g

  • cukierki  220 g

  • masło  250 g

  • woda  150 ml

  • cukier puder  20 g

  • sok z cytryny  15 ml

  • powidła śliwkowe  60 g

  • śmietana kremówka  350 ml

  • orzechy włoskie  50 g

Ciasto michałek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Masa jajeczna na biszkopt: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Oddzielamy białka od żółtek do dwóch misek. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy 180 g cukru. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i również dodajemy do piany. Następnie wlewamy olej i delikatnie mieszamy całość.

  • Krok 2:

    Składniki sypkie: mąkę mieszamy z 30 g kakao i 1 łyżeczką cukru waniliowego. Dodajemy do masy na ciasto i delikatnie mieszamy szpatułką.

  • Krok 3:

    Pieczenie: biszkopt przekładamy do przygotowanej do pieczenia blachy o wymiarach 25×35 cm. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia.

  • Krok 4:

    Budyń: w rondelku podgrzewamy 600 ml mleka z pozostałym cukrem zwykłym i waniliowym. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy 200 ml zimnego mleka z budyniem w proszku (bez cukru). Gdy mleko w rondelku zacznie się unosić, wlewamy rozczyn z budyniem. Cały czas mieszamy do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 5:

    Krem z michałków: cukierki kroimy na małe kawałki. Masło (w temperaturze pokojowej) przekładamy do miski i ucieramy mikserem przez ok. 3 min. Stopniowo (po łyżce) dodajemy zimny budyń, a potem pokrojone michałki. Na koniec wsypujemy 10 g kakao. Gdy składniki się połączą, wyłączamy mikser.

  • Krok 6:

    Nasączanie ciasta: aby zrobić poncz, mieszamy zimną wodę z 10 g cukru pudru i sokiem z cytryny. Przestudzony biszkopt wyjmujemy z blachy i kroimy w poziomie na dwie, w miarę równe części. Jeden z placków układamy z powrotem w blasze i nasączamy go połową ponczu.

  • Krok 7:

    Składanie ciasta: na nasączony biszkopt nakładamy powidła śliwkowe, a na to krem z michałków. Przykrywamy drugą połówką ciasta – ten placek również nasączamy ponczem.

  • Krok 8:

    Bita śmietana: ubijamy śmietankę z 10 g cukru pudru. Gdy jest sztywna, wykładamy ją na wierzch ciasta.

  • Krok 9:

    Posypka z orzechów włoskich: mielimy lub siekamy orzechy. Posypujemy nimi gotowe ciasto michałek.

Porady

  • Cukier waniliowy warto przygotować samodzielnie – z białego cukru i prawdziwej wanilii. Doskonałą instrukcją jest nasz krótki film pt. „Jak zrobić cukier waniliowy?”.
  • Masę na biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą.
  • Do bitej śmietany możecie dodać rozrobioną w wodzie żelatynę lub mieszankę „fix” ze sklepu. Wtedy utrzyma się trochę dłużej.
  • Poncz z wody i cytryny możecie zastąpić mieszanką przestudzonej kawy i alkoholu. Kawa świetnie pasuje do czekoladowo-orzechowych michałków.
  • Powidła śliwkowe można zastąpić kwaśnym dżemem o dowolnym smaku.
  • Michałki posiekajcie nożem lub zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach.
  • Rozdrobnione orzechy możecie podprażyć na suchej patelni. Pamiętajcie wtedy o tym, aby przestygły, zanim położycie je na bitą śmietanę.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto michałek z mascarpone

Budyniowy krem do ciasta możecie zastąpić kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone. Aby taki zrobić, należy ubić 100 ml śmietanki kremówki z cukrem pudrem (50 g) i serkiem (500 g). Do masy dodajemy drobno posiekane michałki. Całość mieszamy szpatułką.

Jeśli chcecie, aby krem z michałków nabrał kawowej nuty, dodajcie przestudzoną kawę – wystarczy 25 ml. Aromat kawy będzie delikatny, ale wyczuwalny.

Ciasto michałek bez pieczenia

Szybka wersja popularnego deseru? Ciasto michałek na herbatnikach. Krem z michałków przygotowujemy tak samo, ale nie musimy piec biszkoptu. W jego miejsce układamy kakaowe herbatniki. Wierzch ciasta możemy posypujemy orzechami włoskimi lub wiórkami z czekolady.

W wersji bez pieczenia możecie przygotować także ciasto biały michałek. Do kremu, zamiast czekoladowo-orzechowych cukierków, dodajemy posiekane lub starte białe michałki.

Ciasto z michałkami – krótka historia cukierków

Michałki to polskie cukierki czekoladowe wypełnione masą czekoladowo–orzechową z małymi drobinkami orzeszków ziemnych. Obecnie pod nazwą „Michałki” lub „Michaszki” produkowane są przez kilka różnych zakładów cukierniczych.

Pierwsze michałki powstały w 1965 roku w fabryce Hanka w Siemianowicach Śląskich, a tylko dwa lata później zaczęła produkować je firma Śnieżka.

Michałek to z pewnością zdrobnienie od imienia Michał. Nie wiadomo jednak, o jakiego Michała chodzi. Jedna z wersji podaje, że cukierki wzięły swoją nazwę od imienia syna dyrektora zakładów Hanka – Michała Tabaki. Inna, podawana przez firmę Śnieżka, przywołuje imię pewnego młodzieńca, który miał kochać się w głównej technolożce tych zakładów cukierniczych – Janinie Sajkiewicz–Miodek.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne