Przepisy na Wielkanoc.
Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie: 25 minut
Porcja: 130 kcal
Składniki na 8 porcji
Składniki:
CIASTO:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
7 łyżek cukru
4 jajka
2 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
torebka cukru waniliowego
tłuszcz do formy
SYROP:
szklanka cukru
szklanka rumu
1/2 laski wanilii
GLAZURA:
3/4 szklanki konfitur morelowych
1/2 szklanki rumu
DEKORACJA:
bita śmietana
brzoskwinie, truskawki lub inne świeże owoce
Babka savarin - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Mąkę przesiać, dodać cukier i 2 jajka. Drożdże rozetrzeć z mlekiem i dodać do mąki. Wbić pozostałe jajka, dodać cukier waniliowy, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać stopione i wystudzone masło.
■ Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy z kominkiem, przykryć i odstawić na 30 minut, aby wyrosło. Piec 25 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku na około 30 minut.
■ Szklankę wody zagotować razem z cukrem i wanilią. Następnie wystudzić i dolać rum. Ciasto obficie nasączyć syropem. Konfitury wymieszać z rumem i podgrzać. Przetrzeć przez sitko. Posmarować babkę i pozostawić do zastygnięcia. Przybrać śmietaną i owocami.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!