Babka Savarin

Ocena:

4.47 (193)

  • 25 min.
  • dla 8 osób
Przepisy na Wielkanoc.
Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie: 25 minut
Porcja: 130 kcal
Składniki na 8 porcji

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 7 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • torebka cukru waniliowego
  • tłuszcz do formy
  • SYROP:
  • szklanka cukru
  • szklanka rumu
  • 1/2 laski wanilii
  • GLAZURA:
  • 3/4 szklanki konfitur morelowych
  • 1/2 szklanki rumu
  • DEKORACJA:
  • bita śmietana
  • brzoskwinie, truskawki lub inne świeże owoce

Babka savarin - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Mąkę przesiać, dodać cukier i 2 jajka. Drożdże rozetrzeć z mlekiem i dodać do mąki. Wbić pozostałe jajka, dodać cukier waniliowy, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać stopione i wystudzone masło.
  • ■ Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy z kominkiem, przykryć i odstawić na 30 minut, aby wyrosło. Piec 25 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku na około 30 minut.
  • ■ Szklankę wody zagotować razem z cukrem i wanilią. Następnie wystudzić i dolać rum. Ciasto obficie nasączyć syropem. Konfitury wymieszać z rumem i podgrzać. Przetrzeć przez sitko. Posmarować babkę i pozostawić do zastygnięcia. Przybrać śmietaną i owocami.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne