Stylizacja: Ewa Gmiter Rogalska Zdjęcia: Artur Rogalski
4.51 (144)
Wyjątkowy przepis na pieczeń, czyli schab nadziewany morelami i tymiankiem. Aromatyczne mięso, o wyjątkowej konsystencji to sekret jakości produktu i techniki pieczenia. Taki schab nadziewany morelami i tymiankiem sprawdzi się na świąteczny obiad lub specjalne okazje przy rodzinnym stole.
schab 1.5 kg
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta
tymianek 2 łyżeczki
suszone morele 400 g
olej 60 ml
bulion warzywny 125 ml
brzoskwinie w puszce 400 g
Schab nacinamy wzdłuż trzy razy, nacieramy świeżo mielonym pieprzem, solą i tymiankiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Suszone morele parzymy wrzątkiem i osączamy, następnie upychamy ciasno w nacięcia. Mięso owijamy ciasno nicią kuchenną. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem.
Wstawiany do piekarnika nagrzanego do temp. 190ºC i pieczemy 1 godz. 30 min. Co jakiś czas polewamy pieczeń bulionem i wytworzonym sosem. Dokładamy osączone morele lub brzoskwinie i podlewamy sosem z puszki. Pieczemy jeszcze 15 min. Zdejmujemy nić kuchenną. Schab nadziewany morelami i tymiankiem kroimy w plastry, podajemy z ryżem i owocami.
Porady
Do przygotowania przepisu polecamy:
- schab środkowy dobrej jakości
- tymianek świeży - 2 łyżeczki
- olej roślinny do smażenia
Aby mięso nie wyschło podczas pieczenia, trzeba sprawić, by białko na jego powierzchni szybko się ścięło, uniemożliwiając wypływanie soków. Klasycznym sposobem jest wstępne obsmażanie na ostrym ogniu.