Przepis: Agata Wojda Wykonanie potraw i stylizacja: BBS STUDIO
4.52 (192)
Bruschetta z musem z selera i karczochów to wariacja na temat kuchni włoskiej. Żytnia bagietka przywołuje na myśl francuskie piekarnie. Karczochy to kolejne nawiązanie do kuchni francuskiej. Mascarpone, parmezan i rukola to klasyczne składniki znane z kuchni Włoch. Bruschetta z musem z selera i karczochów zaskoczy słodko-korzennym smakiem.
seler 3 szt.
masło 100 g
czosnek 4 ząbki
karczochy 7 szt.
olej lniany 2 łyżki stołowe
miód 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
mascarpone 2 łyżki stołowe
orzechy włoskie 1 łyżka stołowa
bułka 1 szt.
olej słonecznikowy 5 łyżek stołowych
parmezan 1 łyżka stołowa
cukier puder 1 szczypta
rukola 3 łyżki stołowe
2 selery obieramy, kroimy w 1-cm plastry. Wykładamy do naczynia do zapiekania, dodajemy masło i lekko zgniecione ząbki czosnku, solimy i podlewamy wodą. Przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika i pieczemy do miękkości.
Po ok. 30 min możemy odkryć folię i pozwolić, aby seler się lekko zrumienił. Odławiamy czosnek i seler, studzimy, wrzucamy do kielicha blendera.
Marynowane karczochy osączamy z zalewy, odcinamy liście i odkładamy je, dorzucamy do blendera tylko doły karczochów. Miksujemy z odrobiną oleju lnianego lub laskowego, miodem i solą, na jak najgładszą konsystencję. Delikatnie mieszamy z mascarpone i orzechami, odstawiamy do lodówki.
Żytnią bagietkę (przekrojoną na pół lub pociętą w plastry) skrapiamy oliwą i opiekamy.
Rozgrzewamy tłuszcz we frytkownicy lub w napełnionym do 1/3 głębokim garnuszku – powinien być tak rozgrzany, aby po włożeniu płatka selera pojawiała się piana. Pozostały seler ścinamy na prawie przezroczyste płatki.
Partiami smażymy na rumiano i chrupiąco, osuszamy na papierowym ręczniku, na gorąco oprószamy solą, startym parmezanem i odrobiną cukru pudru, mieszamy z listkami rukoli. Bagietkę podajemy z musem, odłożonymi listkami karczocha oraz chipsami z selera z rukolą. Bruschetta z musem z selera i karczochów jest gotowa do podania.
Porady
Bruschetta z musem z selera i karczochów zawiera:
- 2-3 duże bulwy selera
- 4 ząbki czosnku
- 5-7 marynowanych karczochów
- zamiast oleju lnianego można użyć olej z orzechów laskowych
- 2 łyżki mascarpone
- bułka w przepisie to żytnia bagietka
- olej słonecznikowy potrzebny jest do głębokiego smażenia, zamiast oleju może być frytura
- czubatą łyżeczkę startego parmezanu
Selery na mus można również ugotować, z masłem i odrobiną mleka. Alternatywa dla mascarpone: podgrzewamy 100 ml tłustej śmietanki, rozpuszczamy w niej czubatą łyżkę włoskiego sera, studzimy i mieszamy z miksowanym selerem oraz sokiem z cytryny i orzechami; w tej wersji pomijamy karczochy. Mus z selera i karczochów jest bardzo dobrym dodatkiem do pieczonych lub smażonych ryb.
Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do -30% na wybrany asortyment dostępny w butiku stacjonarnym i na riskmadeinwarsaw.com Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł