Sophie Godwin – Cookery writer

Smażona brukselka z chorizo i migdałami

Ocena:

5 (2)

  • 20 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Smażona brukselka z chorizo i migdałami przekona nawet niejadków. To niezwykle aromatyczna przystawka lub smakowity dodatek do dania głównego. Palone masło i wędzona papryka, która wytapia się z hiszpańskiej kiełbaski, tworzą sos idealny. Pokryte nim zielone warzywo nie ma sobie równych. Na koniec dodajemy zblanszowane migdały podkreślające orzechowe nuty smakowe dania. Sprawdźcie, jak powstaje najlepsza brukselka smażona na maśle.

Składniki:

  • chorizo  100 g

  • masło  100 g

  • brukselka  800 g

  • migdały  100 g

Smażona brukselka z chorizo i migdałami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Zdejmujemy osłonkę z chorizo i kroimy je w kostkę. Oczyszczamy brukselkę – w razie potrzeby usuwamy zewnętrzne zwiędłe liście i skracamy łodygi. Nacinamy głąby u podstawy na krzyż. Dzięki temu trzonki szybciej zmiękną podczas gotowania. W szybkim przepisie na brukselki smażone z chorizo używamy już zblanszowanych migdałów. Jeśli jednak mamy w spiżarni tylko takie ze skórką, moczymy je przez 10 minut we w wrzątku, po czym przelewamy zimną wodą i odsączamy. Dzięki temu zabiegowi powinny z łatwością wysunąć się z łupinki. 

  • Krok 2:

    Wlewamy wodę do dużego garnka. Solimy ją (możemy też wsypać szczyptę cukru) i podgrzewamy. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy brukselkę. Gotujemy ją bez przykrycia przez 2 minuty. Chcemy ją tylko zblanszować, żeby zmiękła w środku, potem będziemy ją poddawać dalszej obróbce termicznej.  Odcedzamy ją i przelewamy zimną wodą.

  • Krok 3:

    Roztapiamy masło na dużej patelni. Dodajemy cząstki chorizo. Podgrzewamy składniki na średnim ogniu, przez około 5 minut.  W tym czasie masło zyska karmelową barwę i roztoczy w kuchni przyjemny, orzechowy aromat, a hiszpańska kiełbaska ładnie się zarumieni. 

  • Krok 4:

    Wrzucamy brukselki na patelnię. Smażymy je przez 5–6 minut na dużym ogniu, aż zmiękną, a z wierzchu pokryją się palonym masłem i staną się chrupiące. Kiedy uznamy, że są już gotowe, dodajemy zblanszowane migdały (możemy je wcześniej posiekać, ale nie jest to konieczne, w całości będą się lepiej prezentować). Mieszamy zawartość patelni, po czym przekładamy danie na talerz lub półmisek.

  • Krok 5:

    Smażona brukselka z chorizo i migdałami to doskonała przystawka na gorąco w stylu tapas. Można podać je z patatas bravas lub chrupiącym pieczywem. Świetnie pasują do mięsnych dań głównych, na przykład grillowanej wołowiny.   

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/chorizo-almond-brussels

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne