czekoladowe_brownie_otulone_smietankowym_kremem_z_ricotta

Czekoladowe Brownie otulone śmietankowym kremem z Ricottą

Ocena:

4.52 (168)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
Słodkie, aromatyczne, wyjątkowe ...... zapraszam na Brownie !

Składniki:

  • Składniki na Brownie:
  • * 2 gorzkie czekolady
  • * kostka masła
  • * 3 jajka
  • * 4 łyżki brązowego cukru
  • * 130 gram mąki
  • * szczypta soli
  • Składniki na krem :
  • * 250 ml śmietany kremówki
  • * 500 gram serka Ricotta
  • * łyżka cukru waniliowego
  • * 2 śmietan fixy

Czekoladowe brownie otulone śmietankowym kremem z ricottą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pieczemy Brownie:
  • 1. Do rondla wkładamy masło i połamaną na kawałki czekoladę. Na maluteńkim ogniu rozpuszczamy delikatnie czekoladę (nie gotujemy !!!)
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę.
  • 3. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce wystudzonej (nie zimnej) masy czekoladowej. Miksujemy aby masy się połączyły.
  • 4. Dodajemy sól i przesianą mąkę. Miksujemy na najniższych obrotach, aby składniki utworzyły jednolitą masę.
  • 5. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
  • 6. Masę przekładamy na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia formę. Pieczemy 20 minut.
  • 7. Po wyjęciu z piekarnika a przed nałożeniem kremu Brownie mus się całkowicie wystudzić.
  • Robimy krem:
  • 1. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixami
  • 2. Ricottę miksujemy z cukrem
  • 3. Do masy serowej dodajemy po łyżce ubitej śmietany i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach
  • Wystudzone Brownie dekorujemy kremem i posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne