Babeczki brownie - czekoladowe muffiny

Ocena:

4.15 (211)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Babeczki brownie - ekspresowe, pyszne i banalnie proste do przygotowania.

Składniki:

  • masło  200 g

  • gorzka czekolada  180 g

  • jajka  6 szt.

  • cukier puder  400 g

  • kakao  20 g

  • mąka pszenna  200 g

  • sól  0.5 g

Babeczki brownie - czekoladowe muffiny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Nagrzewamy piekarnik: Przygotowywanie babeczek zaczynamy od nagrzania piekarnika - ustawiamy go na 180°C. Na blasze układamy ok. 18 foremek do pieczenia muffinek lub papilotek.

  • Krok 2:

    Roztapiamy masło z czekoladą: Masło oraz czekoladę dzielimy na jak najmniejsze kawałki. W rondelku roztapiamy masło na minimalnym gazie. Po jego rozpuszczeniu dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy od czasu do czasu. Po całkowitym rozpuszczeniu czekolady, rondelek odstawiamy na bok i czekamy, aż delikatnie ostygnie.

  • Krok 3:

    Łączymy mokre składniki: W dużej misce ubijamy jajka z dodatkiem cukru pudru. Miksujemy, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie do miski partiami dodajemy roztopione masło z czekoladą ciągle mieszając, aż do połączenia wszystkich mokrych składników.

  • Krok 4:

    Dodajemy suche składniki: Do osobnej miski przesiewamy przez sitko wszystkie suche składniki i mieszamy je ze sobą. Następnie przy użyciu miksera łączmy ze sobą mokre i suche składniki, do uzyskania jednolitej masy bez grudek. 

  • Krok 5:

    Pieczemy muffiny: Przy pomocy chochli, lejka lub dużej łyżki nakładamy gotową masę do uprzednio przygotowanych foremek. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy je w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut. 

Porady

  • Jeśli lubimy, gdy czekolada jest przełamywana innymi smakami, z powodzeniem możemy dodać ulubione owoce do ciasta na babeczki. Genialnie sprawdzają się w tym przypadku przede wszystkim maliny, które są nieco kwaskowate.
  • Dla przełamania smaku możemy również wierzch muffinek ozdobić kremem na bazie serka mascarpone.
  • Jeśli chcemy przygotować babeczki czekoladowe w wersji wegańskiej możemy zastąpić masło olejem kokosowym, a zamiast jajek użyć siemienia lnianego lub ziarenek chia.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Fenomen brownie

Brownies to doskonale znany deser czekoladowy, który przebojem wdarł się do naszych kuchni. Wilgotne i mocno czekoladowe ciasto to prawdziwa rozkosz dla naszych kubków smakowych, zwłaszcza jeśli połączymy je z pyszną kawą. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób chce spróbować swoich sił w stworzeniu tego niezwykłego przysmaku. Oryginalnie ma on formę tradycyjnego ciasta, ale w ostatnich latach wielką furorę wśród miłośników pieczenia robią babeczki brownie. Są małe i łatwe w wykonaniu, ale w smaku nadal pozostają po prostu niesamowite.

Sekret babeczek brownie

Jaki jest zatem sekret tego wypieku? Większość przepisów na mocno czekoladowe babeczki opiera się na maśle lub margarynie, do których dodaje się gorzką czekoladę oraz kakao. Inne składniki to oczywiście między innymi mąka, proszek do pieczenia, jajka, cukier lub cukier puder. To jak bardzo czekoladowe będą nasze muffinki zależy oczywiście od proporcji zastosowanych składników. Jeśli zależy nam na doskonałym efekcie upewnijmy się, że dodamy odpowiednio dużo kakao lub czekolady.

Dodatki do babeczek brownies

Muffiny czekoladowe brownie są tak naprawdę bardzo łatwe w wykonaniu, dlatego powinien sobie z tym poradzić każdy, nawet początkujący cukiernik amator. Muffinki brownie smakują wyśmienicie nawet bez żadnych dodatków. Zwłaszcza miłośnicy czekolady będą zachwyceni ich intensywnym smakiem i nieco wilgotnym ciastem, które rozpływa się w ustach.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne