Kotlety brokułowe

Ocena:

4.47 (236)

  • 50 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Kotlety brokułowe to pyszne danie sprawdzające się w kuchni wegetariańskiej. Znakomicie smakują podane z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki. Kotlety brokułowe z serem są niezwykle sycące i można je podać jako główną część posiłku osobom stroniącym od mięsa. Kotlet warzywny można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Szczególnie polecamy kotleciki brokułowe z piekarnika, które są mniej kaloryczne. Wypróbujcie przepis na pyszny domowy obiad. 

Składniki:

  • jajka  1 szt.

  • brokuły  500 g

  • ser żółty  130 g

  • bułka tarta  20 g

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  2 szczypty

Kotlety brokułowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Brokuł trzeba umyć i gotować przez 4-5 minut, a następnie wyjąć je na durszlak. Kiedy brokuł ostygnie, należy odciąć dolną, twardą część, a górę umieścić w blenderze robota kuchennego. Brokuł należy zmiksować na gładką masę na kotlety brokułowe.

     

    Brokuły
  • Krok 2:

    Masę brokułową powinno się przełożyć do miski wraz z jajkiem, bułką tartą i startym na dużych oczkach żółtym serem. Masę na kotlety brokułowe należy hojnie doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Następnie piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 150 stopni Celsjusza.

     

    Bułka tarta
  • Krok 3:

    Dużą blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy powinno się uformować kulki średniej wielkości. Taki kotlet brokułowy trzema umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Kotlety brokułowe piec przez około 20 minut do lekkiego zarumienienia.

    Kotlety brokułowe

Porady

  • Jak wykorzystać łodygi brokuła, których nie wykorzystaliśmy w przepisie na kotlety z brokułów? Można z nich przygotować na przykład pyszną zupę krem (polecamy krem z brokułów i szpinaku) lub wykorzystać jako farsz do quiche warzywnego lub naleśników
  • Kotlet brokułowy można podać jako wsad do burgera, wystarczy zadbać o to, aby kotlet był w miarę płaski i miał średnicę bułki. 
  • Jaki ser wybrać, aby przygotować brokułowe kotlety? Przepis sugeruje, aby wybrać żółty, łatwo topiący się ser (np. Gouda). Warto jednak sięgnąć w ramach eksperymentów również po inne lubiane serki, np. słony ser feta, czy lekko ostry cheddar.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić kotlety z brokuła?

Kotleciki z brokułów to jeden z kilku sposobów, jak jeść to warzywo. Aby ugotować idealne brokuły warto pamiętać, że należy je gotować krótko (do 5 minut), najlepiej na parze. Dzięki temu warzywo zachowa swój kształt i ładny, intensywny kolor. Tak ugotowane brokuły świetnie nadadzą się, aby przygotować z nich kotlety brokułowe. Jak je zrobić? Na początku należy odciąć różyczki brokułów od łodyg. Łodygi są twardsze, dlatego też mniej nadają się do masy na kotleciki. Różyczki zblendować i wymieszać z pozostałymi składnikami.  Z masy uformować kotleciki brokułowi i wstawić do nagrzanego piekarnika. Alternatywnie można też usmażyć je na oleju.

Kotlety wegetariańskie

Kotlety z brokuła są pyszną alternatywą dla kotletów mięsnych. W wegetariańskich i wegańskich książkach kucharskich można znaleźć dziesiątki przepisów na warzywne kotleciki. Liczba tych pomysłów może zawrócić w głowie niejednej osobie! Kotlety wegetariańskie są zazwyczaj zdrowsze i lżej strawne od ich mięsnych odpowiedników. Polecamy przygotować je również osobom jedzącym mięso, ponieważ smak roślinnych pulpetów, burgerów i kotlecików jest fantastyczny!

Kotlety z brokuła to tylko jeden z licznych pomysłów na obiad. Z czego jeszcze można przygotować wege kotleciki? Pomocne są różne kasze, z których może powstać np. kotlet z kaszy jaglanej i cukinii lub klasyczny kotlet z kaszy gryczanej. Świetnym źródłem białka są wszelkie strączki, dlatego polecamy np. kotlety z zielonej soczewicy lub  z ciecierzycy. W diecie wegetariańskiej królują jednak warzywa. Kotlety z brokułów, z kalafiora, kotlety z marchewki czy z fenkułem wcale nie wyczerpują możliwości!
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne