Małże św. Jakuba pod chrupiącym kocykiem.

Ocena:

4.47 (155)

  • 3 min.
  • dla 2 osób

Spróbujcie- warto! ;)

Składniki:

  • I. Sos:
  • 250 g pomidorów z puszki
  • 1 mała szalotka
  • 1/3 łyżeczki czarnuszki
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • odrobina soku z cytryny
  • olej kokosowy
  • II. Chrupiąca posypka:
  • kilka orzechów arachidowych
  • kilka pistacji
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • olej kokosowy
  • III. Do dekoracji:
  • ozdobne liście rzodkiewki (te fioletowe)
  • liście brokuła (te małe)
  • odrobina makaronu nitek z brązowego ryżu
  • olej kokosowy

Małże św. jakuba pod chrupiącym kocykiem. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przegrzebki rozmrażamy
  • umieszczając je na sicie. Nie polewamy ich ciepłą wodą
  • nie moczymy ich w wodzie i absolutnie nie wkładamy do mikrofali
  • która jest moim wrogiem.
  • Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy
  • wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę i szklimy. Dodajemy pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia i podsmażamy chwilę
  • redukując sos.Doprawiamy ziołami
  • solą
  • pieprzem
  • czarnuszką i sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę.Ponownie zagotowujemy. Odstawiamy.
  • Orzechy niedbale kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy bułkę tartą. Czosnek bardzo drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego i rumienimy czosnek. Dorzucamy mieszankę z orzechami i prażymy
  • Umyte i osuszone małże smażymy na rozgrzanej patelni po ok. 3 minuty z każdej strony.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. W niewielkiej brytfance umieszczamy sos
  • układamy przegrzebki
  • smarujemy odrobiną sosu i posypujemy orzechami z bułką tartą.Pieczemy ok. 3 minuty.Podajemy od razu (szybko stygną) z liśćmi brokuła i rzodkiewki i ozdobą z makaronu ryżowego.
  • Oto prosty przepis na efektowną dekorację dań: Odrobinę makaronu ryżowego przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy.Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju kokosowego. Wrzucamy niedbale porcje makaronu i smażymy na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu. Volia! :) Można również podprawić makaron
  • aby miał ciekawszy smak.Uprzedzam
  • by użyć go naprawdę niewiele.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne