Małże św. jakuba pod chrupiącym kocykiem. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przegrzebki rozmrażamy
umieszczając je na sicie. Nie polewamy ich ciepłą wodą
nie moczymy ich w wodzie i absolutnie nie wkładamy do mikrofali
która jest moim wrogiem.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy
wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę i szklimy. Dodajemy pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia i podsmażamy chwilę
redukując sos.Doprawiamy ziołami
solą
pieprzem
czarnuszką i sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę.Ponownie zagotowujemy. Odstawiamy.
Orzechy niedbale kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy bułkę tartą. Czosnek bardzo drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego i rumienimy czosnek. Dorzucamy mieszankę z orzechami i prażymy
Umyte i osuszone małże smażymy na rozgrzanej patelni po ok. 3 minuty z każdej strony.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. W niewielkiej brytfance umieszczamy sos
układamy przegrzebki
smarujemy odrobiną sosu i posypujemy orzechami z bułką tartą.Pieczemy ok. 3 minuty.Podajemy od razu (szybko stygną) z liśćmi brokuła i rzodkiewki i ozdobą z makaronu ryżowego.
Oto prosty przepis na efektowną dekorację dań: Odrobinę makaronu ryżowego przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy.Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju kokosowego. Wrzucamy niedbale porcje makaronu i smażymy na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu. Volia! :) Można również podprawić makaron