Adobe Stock
4.48 (155)
Brioszki, inaczej brioche, to francuskie bułeczki śniadaniowe do odrywania, zrobione z niezbyt słodkiego ciasta drożdżowego. Zawierają stosunkowo dużą ilość masła i jajek, a przy tym niewiele cukru. Dlatego też świetnie komponują się z domową konfiturą, dżemem i różnymi kremami, np. orzechowym, czekoladowym lub kokosowym. Występują w wielu wersjach regionalnych. Wielu Francuzów nie wyobraża sobie bez nich rozpoczęcia dnia. Przepis na brioszki jest prosty, dlatego warto ich spróbować choć raz.
mąka 500 g
drożdże 7 g
jajka 4 szt.
mleko 220 ml
masło 100 g
sól 3 g
cukier 70 g
Przygotowanie składników: wyjmujemy je z lodówki godzinę przed przygotowaniem brioszek. Mąkę przesiewamy do większej miski. Mleko podgrzewamy, powinno być letnie. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Roztrzepujemy jedno jajko, będzie potrzebne do posmarowania bułeczek - może też być samo białko lub żółtko wymieszane z odrobiną mleka.
Ciasto: do dużej miski z mąką dosypujemy sól, suche drożdże i cukier, dodajemy 3 jajka i 100 g rozpuszczonego masła. cukier i suche drożdże, mieszamy. Zagniatamy, ciasto będzie dość miękkie, ale przy tym gładkie i elastyczne. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Piekarnik: rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza, w trybie pieczenia góra-dół. W przypadku termoobiegu będzie to 165 stopni Celsjusza.
Formowanie brioszek: wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat. Delikatnie robimy z niego kulę. Odrywamy kawałki ciasta o wadze 98-100 g. Powinno nam wyjść 12 bułeczek. Układamy je na blaszce, jedna obok drugiej, nie zostawiamy odstępów. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Pieczenie: wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem. Wsadzamy je na środkową półkę piekarnika. Brioszki pieczemy około 25 minut, do zrumienienia.
Porady
- Do brioszek możemy użyć też świeżych drożdży, wiąże się to z koniecznością przygotowania zaczynu, trzeba też doliczyć 15 minut na jego wyrastanie. Jednak dzięki nim ciasto będzie bardziej puszyste.
- W wielu przepisach na ciasto drożdżowe możemy spotkać się z informacją, że masło można zastąpić margaryną lub olejem. Tutaj nie polecamy tego zabiegu, chodzi w końcu o to, by bułeczki pachniały i były maślane.
- Do brioszek najlepsza będzie mąka pszenna typ 480. Ale osoby, które nie mogą jeść glutenu mogą wybrać specjalną mąkę bezglutenową.
- Francuskie bułeczki śniadaniowe po wystudzeniu można zamrozić. W ten sposób przechowamy je przez miesiąc. Pamiętajmy tylko o tym, że należy rozmrażać je w temperaturze pokojowej, a następnie podgrzać w piekarniku nastawionym na dość niską temperaturę (ok. 100°C).
- Jeśli nie zależy nam na brioszkach w formie odrywanych bułeczek, to z powodzeniem możemy zrobić je również w formie na muffiny. 12 foremek smarujemy tłuszczem, ciasto na porcje, formujemy z niego kulki i przekładamy do otworów. Pieczemy 12–15 min w temp. 200°C.
- Czerstwe brioszki można przetworzyć i nadal cieszyć się ich smakiem. Wystarczy pokroić je w plastry, zamoczyć w jajku zmieszanym z mlekiem i usmażyć na patelni. W ten sposób stworzymy tosty francuskie. Mogą też stanowić podstawę puddingu chlebowego.
Brioszki to po prostu małe bułeczki. Zwykle są maślane, mogą też mieć kruszonkę. Mają mięciutki drożdżowy środek i brązową lśniącą skórkę, która powinna stawiać lekki opór zębom podczas gryzienia. Można przygotować je w różnych rozmiarach i kształtach. Wszystko zależy od tego, czy zrobimy je po prostu na blasze czy użyjemy foremek - może to być większa forma do muffinek lub mniejsze foremki do babeczek.
Ze względu na to, że ciasto ma dość neutralny i tylko lekko słodki smak, bułeczki świetnie komponują się z innymi, dominującymi składnikami. Dlatego z powodzeniem możemy przełożyć je konfiturą, dżemem lub ulubionym kremem. Możemy je też nadziewać przed upieczeniem lub po nim, podobnie jak pączki:
Ciekawym pomysłem jest także wymieszanie masy na brioszki z:
Bułeczki można równie dobrze przyrządzić z wytrawnymi dodatkami. Ciasto możemy wymieszać z:
Brioszki w wersji klasycznej, czyli bez nadzienia i bez niczego na wierzchu możemy podawać jako bułki śniadaniowe. Najlepiej smakują z konfiturami czy posmarowane kremem czekoladowym. Podajmy je na stół w koszyczku, a obok ustawmy słoiczki z dodatkami - niech każdy z gości sam skomponuje swoje śniadanie. Brioszki można posypać cukrem pudrem, ale świetnie sprawdzi się też lukier czy polewa, na przykład owocowa lub czekoladowa. Dobrze smakują również z kruszonką.
Możemy potraktować je jak zwykłe pieczywo. Oprócz zwykłej kanapki, przygotujemy też z nich burgera. W tym celu można upiec je nieco większe.
Francuska brioszka pochodzi od słowa broyer, które oznacza kruszenie, rozdrabnianie. Tym samym nawiązuje do sposobu przygotowania ciasta. Co ciekawe, początkowo ilość masła nie była tak duża jak dziś, traktowano je bardziej jak chleb niż słodkie maślane ciastko. Wypiek znany we Francji już w XV wieku zyskał grono wielbicieli na całym świecie. To podobno właśnie o brioszkę chodziło Marii Antoninie, kiedy zgodnie z legendą wypowiedziała słowa "Nie mają chleba? To niech jedzą ciastka!".
Brioszki mają wiele odmian regionalnych. We Francji popularne są z serem lub z kandyzowanymi owocami. Niektóre są o wiele większe i bardziej przypominają słodkie bochenki chleba. Możemy też spotkać się z brioszkami o kształcie warkocza albo podłużnymi.
Rabat 150 zł *przy zakupach za min. 700 zł z kodem SZALWIT24. Zniżka nie dotyczy gotowych zestawów walizek i nie łączy się z innymi akcjami specjalnymi. Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na wittchen.com. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł
Rabat 30% przy zakupie min. 2 sztuk (z wyłączeniem kolekcji Pure Vibrance). Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na eolsen.pl. Szczegóły u Partnera.
Rabat 20% na cały asortyment marki Awesome Cosmetics. Oferta i szczegóły dostępne na awesomecosmetics.eu