Ewa Niepytalska

Yaki udon – smażony makaron

Ocena:

0 (0)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Yaki udon to gruby makaron pszenny smażony z mięsem lub warzywami. To popularne w Japonii danie przyrządza się niezwykle łatwo – wystarczy wrzucić wszystkie składniki na dobrze rozgrzany wok. Wyróżnia się bogactwem smaku umami i niecodziennymi dodatkami, takimi jak sos sojowy, ocet ryżowy i grzyby shiitake. Sprawdzi się na szybki obiad lub sycącą kolację. Przeczytajcie, jak zrobić błyskawiczny yaki udon z wołowiną.

Składniki:

  • makaron  200 g

  • olej  20 ml

  • wołowina  150 g

  • olej sezamowy  10 ml

  • sos sojowy  20 ml

  • ocet ryżowy  5 ml

  • brązowy cukier  10 g

  • cebula  150 g

  • czosnek  10 g

  • marchewka  80 g

  • kapusta pekińska  150 g

  • shiitake  80 g

  • sezam  10 g

  • szczypiorek  20 g

Yaki udon – smażony makaron - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: cebulę i marchew obieramy i kroimy w paski. Liście kapusty pekińskiej myjemy, osuszamy i szatkujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Grzyby shiitake i szczypiorek siekamy.   

  • Krok 2:

    Makaron udon: gotujemy do miękkości, według instrukcji na opakowaniu. Świeży makaron wystarczy przelać wrzątkiem.  

  • Krok 3:

    Wołowina: oczyszczamy ją i kroimy w paski. Rozgrzewamy olej w woku lub na dużej patelni. Wrzucamy mięso. Smażymy je w wysokiej temperaturze przez kilka minut, aż zbrązowieje. Przekładamy je do osobnego naczynia i trzymamy w cieple. 

  • Krok 4:

    Warzywa: na rozgrzany olej wrzucamy cebulę. Czekamy, aż się zeszkli pod wpływem ciepła. Dodajemy czosnek i marchewkę, a następnie kapustę i grzyby. 

  • Krok 5:

    Sos: do podsmażonych warzyw dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy i cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści i stworzy z resztą składników gęsty, lepki sos. 

  • Krok 6:

    Yaki udon z wołowiną: przekładamy mięso z powrotem na patelnię. Dokładamy makaron. Mieszamy, żeby połączyć składniki w jedną całość.  

  • Krok 7:

    Podanie: smażony makaron udon z dodatkami serwujemy na talerzu lub w miseczce. Posypujemy go sezamem i szczypiorem. 

Porady

  • Makaron udon można kupić w specjalistycznych sklepach z produktami kuchni azjatyckiej, a czasem nawet w popularnych sieciówkach spożywczych. Może być świeży lub suszony.   
  • Najlepsze kawałki mięsa do smażonego makaronu to łata wołowa, wołowina zrazowa lub polędwica. Podsmażajmy ją na mocno rozgrzanym oleju, przez krótki czas, żeby pozostała soczysta.    
  • Błyskawiczny yaki udon to dobry pomysł na posiłek po treningu. Można dodać do niego płatki drożdżowe, które nie tylko są źródłem błonnika i białka, ale także wzbogacają danie o smak umami. 
  • Najlepiej przyrządzać to danie w klasycznym woku, ale żeby dobrze rozgrzać całą jego powierzchnię, potrzebny jest otwarty płomień. Jeśli nie mamy kuchni gazowej ani nie przyrządzamy potrawy nad paleniskiem, użyjmy głębokiej patelni lub rondla.  
  • Podaną w naszym przepisie kapustę pekińską warto zamienić na pak choy. Jest słodsza i delikatniejsza w smaku. Zamiast grzybów shiitake możemy użyć zwykłych pieczarek. Jeśli mamy suszone grzyby, pamiętajmy, że trzeba je wcześniej namoczyć.
  • Żeby przyrządzić danie o wyjątkowym, orientalnym aromacie, polecamy wykorzystać typowo japońskie dodatki, takie jak dashi i mirin. Są to jednak trudno dostępne składniki i nic się nie stanie, jeśli je pominiemy. Dashi to japoński bulion z katsuobushi (płatków suszonego tuńczyka) i wodorostów kombu, a mirin to słodki alkohol z fermentowanego ryżu. Przypomina nieco bardziej popularne sake, ale ma mniej procentów i konsystencję syropu. Oba te elementy pomagają zbalansować smak smażonego makaronu udon z wołowiną.  
  • Możemy dodać inne warzywa, takie jak papryka, cukinia i brokuły. 
  • Makaron będzie bardziej wyrazisty, jeśli wzbogacimy go o sos ostrygowy lub rybny. Są to jednak bardzo intensywne smaki, które nie każdemu przypadną do gustu. To propozycja przede wszystkim dla koneserów azjatyckiej kuchni. 
  • Udon to japoński makaron z mąki pszennej. Warto wypróbować także inne rodzaje azjatyckich nitek, takie jak soba, który powstaje w 100% z mąki gryczanej. To ciekawa alternatywa dla osób uczulonych na gluten
  • Cząstka słowotwórcza „yaki”, która oznacza grillowanie lub piecznie, występuje także w innych nazwach japońskich dań, takich jak yakisoba, yakitori, teriyaki lub sukiyaki. Warto się z nimi zapoznać, zwłaszcza jeśli chcemy zgłębić tajniki kuchni orientalnej. 
  • Makaron można podsmażyć z różnymi dodatkami, nie musi być to wołowina. Koniecznie wypróbujcie yaki udon z kurczakiem lub krewetkami. Weganie z pewnością polubią udon z tofu lub warzywami
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne