Bombardino

Ocena:

3.5 (2)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Bombardino, to bardzo popularny, zwłaszcza na włoskich stokach narciarskich, napój alkoholowy podawany na gorąco. W skład trunku wchodzą: ajerkoniak, brandy (whisky lub rum), całość zwieńczona jest bitą śmietana. Sam napój pochodzi z Lombardii i powstał w schronisku Mottolino w 1972 roku. Jego dosłowna nazwa to – mała bomba, nawiązuje do temperatury i ilości dodanego alkoholu – ok. 30%. Z czasem bombardino stało się powszechnie serwowanym napojem w ośrodkach narciarskich. 

Składniki:

  • ajerkoniak  160 ml

  • brandy  120 ml

  • mleko  400

  • śmietana 36%  100

  • cynamon  2 g

  • cukier trzcinowy  120 g

Bombardino - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mleko: podgrzewamy je w garnku. Nie zagotowujemy, powinno być na tyle ciepłe, aby można było włożyć do niego palec.

  • Krok 2:

    Bombardino: ajerkoniak, brandy lekko podgrzewamy i wraz z cukrem przekładamy w równych proporcjach do szklanek, mieszamy. Wlewamy mleko i ponownie mieszamy.

  • Krok 3:

    Śmietana: ubijamy ją i dekorujemy nią szklanki z trunkiem. Na koniec posypujemy napój cynamonem.  Opcjonalnie dekorujemy laską cynamonu.

Porady

  • Wersja Bombardino – Calimero zawiera gorące, aromatyczne espresso. Wystarczy przed dodaniem bitej śmietany ostrożnie wlać do szklanek z alkoholem kawę. Możemy wówczas trunek posypać kawą.
  • Ciekawym, przełamującym słodycz trunku dodatkiem, będzie starta  gorzka czekolada, którą posypujemy bitą śmietanę.
  • W napoju zamiast brandy możemy dodać rum lub whisky lub ulubiony likier.
  • Ilość i proporcje alkoholu w przepisie są podane szacunkowo. Dokładna ilość zależy od naszych preferencji.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne