Buddha bowl

Ocena:

5 (1)

  • 30 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Buddha bowl to sycące połączenie wartościowych składników, które układa się w jednej misce bez mieszania. Danie funkcjonuje również pod nazwą miska Buddy, czyli w dosłownym tłumaczeniu (lub misa rozmaitości). Podstawą są węglowodany, najczęściej w formie quinoa, ryżu, najlepiej dzikiego lub brązowego, kasz, a czasem też makaronów. Propozycje dodatków są ogromne, ale powinny się w nich znaleźć warzywa i owoce, można też spotkać mięso, przede wszystkim z kurczaka, tuńczyka i łososia. Polecamy przepis na buddha bowl z mango, ciecierzycą i batatami.

Składniki:

  • ryż brązowy  100 g

  • bataty (słodkie ziemniaki)  1 szt.

  • ciecierzyca  80 g

  • mango  0.5 szt.

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  1 szczypta

  • przyprawa curry  5 g

  • słodka papryka  4 g

  • kurkuma  2 g

  • chili  1 szczypta

  • natka pietruszki  5 g

  • masło orzechowe  35 g

  • sok z cytryny  30 ml

  • miód  5 ml

  • woda  45 ml

Buddha bowl - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. W tym czasie zajmujemy się batatem – myjemy go, obieramy i kroimy w niezbyt małą kostkę (kawałki powinny mieć porównywalną wielkość, żeby się równomiernie upiekły). Posypujemy je połową przypraw (w tym 1 szczyptą soli) i skrapiamy oliwą (połową). Mieszamy i przekładamy je na blaszkę, tak żeby powstała jedna warstwa. Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i na wierzch batatów wykładamy, równomiernie, odsączoną ciecierzycę. Posypujemy resztą przypraw. Całość wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut. Po upieczeniu skrapiamy pozostałą oliwą.

    buddha bowl bataty
  • Krok 2:

    Przechodzimy do przygotowania mango. Wzdłuż pestki odcinamy miąższ (nie obieramy wcześniej), nacinamy go w kratkę, a potem oddzielamy od skórki łyżką lub wyginamy ją, żeby powstały ładne kostki i wycinamy je nożykiem. Odpowiedni będzie też świeży ananas. Często spotyka się również wersję z awokado.

    buddha bowl
  • Krok 3:

    Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy. Na spód miski wykładamy ugotowany i przestudzony ryż. Ciecierzycę z puszki dokładnie odsączamy i usypujemy z jednej strony (można też ugotować ją samodzielnie) , obok układamy bataty i mango (część ryżu powinna wystawać, bez składników na wierzchu), posypujemy natką pietruszki. Na koniec składniki na sos przekładamy do naczynia i miksujemy je lub bardzo dokładnie mieszamy (zamiast masła orzechowego odpowiednie będzie też tahini, sok z cytryny możemy zamienić na sok z limonki). Buddha bowl najlepiej smakuje z sosem.

    buddha bowl
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne