Kuleczki mięsne w rosole

Ocena:

4.5 (152)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Bardzo prosty sposób, na szybką zupę z mięsem.

Składniki:

  • Kuleczki mięsne:
  • - 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • - 1 cebula
  • - 100 g boczku wędzonego
  • - pęczek pietruszki
  • - 1 jajko
  • - 2 łyżki bułki tartej
  • - sól i pieprz
  • Rosół:
  • - 1 por
  • - 2-3 marchewki
  • - 1 ½ kostki rosołu
  • - 2 pietruszki
  • - ½ selera
  • - gałka muszkatołowa
  • - sól, pieprz

Kuleczki mięsne w rosole - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Cebulę i boczek pokroić na duże kawałki. Mięso, pokrojoną cebulę i boczek, włożyć do miksera. Dodać pęczek pietruszki, jajko, bułkę tartą i całość zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Z gotowego ciasta, mokrymi dłońmi, uformować małe kuleczki. Wrzucać do gotującej, osolonej wody i gotować około 5 minut.
  • 3. Marchew, por, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić w paski.
  • 4. Do garnka wlać 1 ½ litra wody, dodać kostkę rosołową, włożyć obrane i pokrojone w paski warzywa. Przykryć i gotować 5-8 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 5. Ugotowane kuleczki wyjąć na talerz i zalać gorącym rosołem. Posypać zieloną pietruszką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne