Boczek wędzony - przepisy na dania

128 przepisów

Boczek wędzony to niewątpliwie najbardziej popularna forma w jakiej występuje to wysokokaloryczne mięso. Surowy boczek można oczywiście przyrządzić na wiele innych sposobów – piec, gotować, dusić oraz grillować, jednak najczęściej używany jest w kuchni właśnie boczek wędzony.

Boczek to część półtuszy wieprzowej pochodząca z jej środkowej części. Jest mięsem o dużej zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu, ale również białka i witamin z grupy B. Nie powinien zajmować wiele miejsca w zrównoważonej diecie, ale w przypadku ludzi zdrowych, bez nadwagi, nie ma przeciwwskazań do jego spożywania. Istotne jest, żeby boczek pochodził ze znanych i sprawdzonych źródeł, najlepiej z hodowli ekologicznych. W przeciwnym przypadku możemy się spodziewać, że będzie zawierał nadmierne ilości soli, polepszaczy smaku oraz środków konserwujących.

Wędzenie boczku to forma obróbki termicznej mięsa, która opiera się na kontrolowanym spalaniu odpowiednich gatunków drewna w specjalnym urządzeniu wędzarniczym. Czas wędzenia trwa w przypadku boczku kilka godzin, w zależności od konkretnej wędzarni. Po wędzeniu mięso należy zawsze zaparzyć.

Przepisy z boczkiem wędzonym

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 30 min.
Kasza gryczana po włosku

Kasza gryczana po włosku to pomysł na zdrową sałatkę dla całej rodziny. Niepalona kasza gryczana jest łagodniejsza w smaku, więc nawet dzieci mogą zjęść bez grymasów na twarzy. Kasza gryczana po włosku łączy różnorodne składniki: czarne oliwki, suszone pomidory w zalewie, mozzarellę, świeżą bazylię, rukolę i szpinak baby. Osoby jedzące mięso zadowolą się dodatkiem wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej. Kasza gryczana po włosku to przepis, który szczególnie polecamy w formie lunchu do pracy. 

mojegotowanie

Kasza gryczana po włosku

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 30 min.
Bigos z kiszonych buraków

Bigos z kiszonych buraków to sposób na wykorzystanie kiszonych buraków. Danie sprawdzi się doskonale w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. 

mojegotowanie

Bigos z kiszonych buraków

Inne z kolekcji: boczek

Domowy boczek wędzony - jak przygotować?

Boczek wędzony to produkt, które jest do nabycia w każdym sklepie mięsnym, warto jednak zastanowić się nad przyrządzeniem go samodzielnie. Domowy boczek wędzony można przygotować na wiele sposobów, które różnią się między sobą przede wszystkim intensywnością wędzenia, dodatkiem przypraw oraz smakiem uzyskanym w rezultacie zastosowania różnych rodzajów drewna.

Jak wędzić boczek? Wędzenie boczku nie jest czynnością skomplikowaną, jednak wymaga posiadania wędzarni. Można ją wybudować w ogrodzie, ale nawet jeśli mieszkamy w bloku a dysponujemy choćby niewielkim balkonem, możemy z powodzeniem raczyć się własnymi potrawami wędzonymi dzięki niewielkim wędzarniom balkonowym. Mają one wielkość około 50 x 40 x 30 cm, a tradycyjnie spalane drewno zastępuje paliwo żelowe podgrzewające płytę z rozłożonymi na niej zrębkami drewna przeznaczonymi do wędzenia.

Jak parzyć boczek? Parzenie boczku po wędzeniu nie jest konieczne, jednak jeśli je pominiemy, produktem, który otrzymamy będzie nadal surowy boczek, tylko uwędzony. Taki wymaga dalszej obróbki cieplnej. Jeśli natomiast mięso zaparzymy, otrzymamy boczek, który można oczywiście poddać pieczeniu czy gotowaniu, jednak można go również spożyć bezpośrednio.

Boczek wędzony – przepis podstawowy. Mimo że przepisów kulinarnych na wędzony boczek jest mnóstwo, podstawowe czynności, które należy wykonać, żeby uzyskać ten produkt są jednakowe. Surowy boczek zawsze myjemy, ewentualnie dzielimy na części, jeśli jest zbyt duży. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól peklową, przyprawy (najczęściej ziele angielskie, czosnek, pieprz, owoce jałowca i pokruszone liście laurowe), a następnie całość mieszamy, Wkładamy do zalewy boczek i odkładamy garnek w zimne miejsce (najlepiej do lodówki) na czas podany w przepisie. Czas ten to przynajmniej 24 godziny, często około 2-3 dób, a nawet 5 dni. Po upływie określonej ilości godzin boczek wyjmujemy z zalewy i osuszamy. Kolejno wędzimy tak długo, jak podaje przepis i instrukcja obsługi wędzarni, jeśli jest to urządzenie gotowe. Temperatura wędzenia to zwykle 60-70 stopni Celsjusza, a czas liczy się w godzinach i zależny jest znowu od przepisu i urządzenia. Po uwędzeniu boczek należy zaparzyć w temperaturze i przez okres czasu określony w przepisie. Różne źródła podają temperatury od 80 do 100 stopni Celsjusza i okres od kilkunastu minut dwóch, trzech godzin. Dobrą metodą jest parzenie boczku przez czas odpowiadający ilości kilogramów produktu, co oznacza, że jeśli mamy pół kilo boczku, parzymy go przez pół godziny, a jeśli 2 kg mięsa – przez 2 godziny.

Boczek wędzony na zimno

Boczek wędzony parzony spożywać można na zimno, w formie dodatku do kanapek, albo przekąski. Warto wiedzieć, że zarówno jeden, jak i drugi sposób jest zwyczajem typowo słowiańskim. Tradycyjny polski czy rosyjski boczek z wyraźnym przerostem tłuszczu różni się od anglosaskich, okrojonych z białej warstwy, dużo chudszych, peklowanych pasków używanych do jajecznicy czy innych dań typowo śniadaniowych.

Boczek wędzony pieczony

Gotowanie boczku wędzonego to jeden ze sposobów jego zastosowań, szczególnie polecany przy przyrządzaniu takich zup jak grochówka, biały barszcz (żur) czy zupa ziemniaczana. Stanowi również dodatek do spaghetti carbonara i potraw pieczonych. Jest składnikiem wielu farszów do mięs przygotowanych w piekarniku, a także pasztetów czy zapiekanek. Często dodaje smaku delikatnemu drobiowi – owija się nim pałki z kurczaka czy niewielkie kiełbaski z indyka uzyskując wyrazistą i aromatyczną potrawę.

Artykuły powiązane

Antrykot
28.04.2020

Antrykot wołowy - mięsny specjał w twojej kuchni

Mięsożercy dobrze znają ten kawałek – odpowiednio przygotowany antrykot wołowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Potwierdza to Piotr Szczęsny, ekspert z Mięsny Deli & Bistro, charakteryzując dla nas tę część wołowiny. Oto najważniejsze zasady, które sprawią, że antrykot wyjdzie wyśmienicie.

Wędzenie
07.12.2019

Wędzenie w praktyce, czyli jak konserwować jedzenie

Wędzenie to jeden z najstarszych sposobów konserwacji żywności, przede wszystkim mięsa oraz ryb. Produkty poddane działaniu ciepła oraz związków zawartych w dymie nabierają niepowtarzalnego smaku i aromatu, ale czasem stają się również źródłem niebezpiecznych dla zdrowia substancji. O czym warto pamiętać, aby wędzenie było dobrym rozwiązaniem? Radzimy w cyklu Poradnik gotowania.

peklowanie-miesa-slider
23.11.2019

Peklowanie mięsa – metoda przygotowania mięsa

Peklowanie mięsa to jeden z podstawowych sposobów konserwowania wołowiny, wieprzowiny i innych rodzajów mięsa, nadający mu atrakcyjną barwę, smak i zapach, ale również znacząco przedłużający trwałość. Peklowanie mięsa ma niewątpliwie dużo zalet, jednak bywa też niebezpieczne dla naszego zdrowia. W cyklu Poradnik Gotowania podpowiadamy, jakich reguł warto się trzymać.

Części wołowiny
26.08.2019

Poszczególne części wołowiny – Mięsny poradnik

Polędwica wołowa to chyba najpopularniejsza część wołowiny. Ale nie jedyna, o czy warto się przekonać! I nawet jeśli nie jesteśmy wyznawcami zasad „piątek ćwiartki”, czyli pełnego wykorzystania mięsa i części zwierzęcia, to jeśli już kupujemy mięso, to wybierajmy i doceniajmy różne części wołowiny. Piotr Szczęsny z Mięsny Bistro&Deli radzi, na co zwrócić uwagę i jakie dania zaplanować w kuchni.

Wędlina i mięso - zasady kupowania
13.07.2019

Kupujemy mięso i wędliny – najważniejsze zasady

Na śniadanie, obiad, kolację – mięso i wędliny nadal są obecne w polskich kuchniach. Coraz częściej jednak zwracamy uwagę na pochodzenie i jakość produktów. Warto pamiętać o kilku zasadach, jak wybierać mięso i wędliny oraz jak je przechowywać. Piotr Szczęsny z Mięsny Bistro & Deli omawia dla nas najważniejsze triki.

Boeuf bourguignon
19.12.2018

Mięso w najlepszej oprawie – z czym je podawać?

Wołowina, wieprzowina, a może dziczyzna? Na świątecznych stołach króluje mięso. Zależnie od tego, co postanowicie podać tym razem, dobierzcie odpowiednie trunki. Dzięki temu spotkanie przy stole będzie też ciekawym doświadczeniem kulinarnym.

miesny-deli
19.09.2018

Nie taki zwykły sklep Mięsny. Mięsny Deli & Bistro to raj dla mięsożerców

Mięsny Deli & Bistro to z jednej strony sklep mięsny z chłodnią, ladą i tasakami, a z drugiej gastronomiczny lokal, w którego menu rządzi mięso. Za miejsce odpowiadają Piotr Szczęsny i Paweł Suwała, a wśród smakołyków króluje m.in. jagnięcina lubelska, wołowina rasy Angus lub Hereford i wieprzowina rasy Złotnicka Pstra karmioną żołędziami. Co jeszcze? Oto nasza recenzja "Mięsnego" w cyklu "Smaczne miejsca".

Karkówka pieczona
29.03.2018

Pieczone mięsa - schab, karkówka, boczek i nie tylko

Pieczone mięsa są aromatyczne i delikatne, a ich chrupiącą skórkę często podkradamy z półmiska. Do tego możemy zjeść je nie tylko na obiad, ale i do kanapki.