bialy_blok_czekoladowy

BIAŁY BLOK CZEKOLADOWY

Ocena:

4.46 (185)

  • 15 min.
bardzo słodki, bardzo szybki deser

Składniki:

  • 400 g mleka w proszku
  • 100 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego (16 g)
  • 75 g masła
  • pół szklanki wody
  • zapach waniliowy (ew wg gustu)
  • 200 g bakalii (migdały, rodzynki, orzechy)
  • 50 g suszonego ananasa
  • 50 g suszonej papaji

Biały blok czekoladowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W garnuszku na niewielkim gazie rozpuścić masło, cukier, wodę, pod koniec dodać cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.
  • W osobnym naczyniu wymieszać mleko w proszku i bakalie, po czym powoli, mieszając, wlać rozpuszczoną zawartość garnuszka.
  • Dodać zapach. Bardzo dokładnie wymieszać.
  • Wyłożyć do np. keksówki, wyłożonej uprzednio folią aluminiową.
  • Na wierzchu można ułożyć/wysypać płatki migdałowe, wiórki kokosowe etc...(trzeba je docisnać aby nie spadały podczas krojenia).
  • Blache z czekoladą przykryć folią od góry (by nie chłonęło zapachów z lodówki) i wstawić do lodówki, najlepiej na 24 h.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne