Blendowanie - przepisy na dania

41 przepisów

Blendowanie to proces rozdrabniania produktów spożywczych, w którym wykorzystywane jest specjalne narzędzie kuchenne - jak nietrudno się domyślić, mowa o blenderze. Zależnie od prędkości obrotowej ostrzy, czasu blendowania i od obrabianych składników, finalny produkt może mieć formę drobno posiekanych kawałków, kremową, niemal płynną lub sypką konsystencję.

Przepisy na dania blendowane

Blendowanie: co można blendować?

Blendowanie najczęściej kojarzone jest z przygotowywaniem koktajli, smoothie i kremowych zup, czyli po prostu - zup kremów. Warto jednak zaznaczyć, że zastosowanie blendera jest znacznie szersze, wszystko zależy od produktów, które chcemy poddać blendowaniu.

Co można zblendować? Niemal wszystko! Owoce, warzywa, nasiona, ziarna, orzechy. Urządzenie o odpowiednio wysokiej mocy poradzi sobie nawet z kruszeniem lodu, a jeżeli zapewnia możliwość wymiany końcówek, można go też użyć do ubijania śmietany lub białek jaj. Możliwości są niemal nieograniczone i w praktyce, łatwiej jest wymienić te składniki, które nie nadają się do blendowania, niż te, które możemy wrzucić do blendera.

Warto natomiast pamiętać, że nie każdy blender nadaje się do wszystkiego. Jeżeli blendowaniu mają być poddane twarde składniki, jak ziarna kawy, orzechy, migdały czy lód, urządzenie musi być wyposażone w odpowiednio mocny silnik, dostosowany do długiej pracy na wysokich obrotach. W przeciwnym wypadku, blendowanie nie powiedzie się, a samo urządzenie może ulec uszkodzeniu.

Blendowanie: pomysły na obiady z blendera

Blendowanie to świetny sposób na przygotowanie sycącego i zdrowego obiadu. Absolutna klasyka to zupa krem. W tym przypadku, przepisy z blenderem mogą zapełnić sporej grubości książkę.

Blender idealnie nadaje się do przygotowania zdrowego i pożywnego hummusu. Idealnie sprawdzi się jako szybka przekąska lub pasta do kanapek, ale podany z makaronem, stanie się sycącym, zdrowym obiadem.

Blendowanie sprawia, że przygotowanie chrupiących placków ziemniaczanych jest łatwiejsze niż kiedykolwiek. To sprytne urządzenie pomoże ci też przygotować pyszne placki owsiane..

Z pomocą przygotujesz też różnego rodzaju dodatki - sosy lub masło orzechowe do naleśników - i półprodukty, np. domową mąkę ryżową.

Czego nie można blendować?

Blendowanie to proces niezwykle uniwersalny, warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie produkty można wrzucać do blendera. Gdy urządzenie zostanie użyte w nieprawidłowy sposób, ryzykujemy stępienie lub złamanie ostrzy, uszkodzenie silnika albo po prostu - zepsucie przygotowywanego posiłku.

Większość producentów blenderów nie zaleca blendowania gorącego jedzenia. Zanim przystąpimy do blendowania obiadu, produkty należy przestudzić do temperatury niższej niż 70 stopni.

Do blendowania nie nadają się wszelkie owoce i warzywa z grubymi pestkami, które wcześniej nie zostały usunięte. W ten sposób, łatwo stępimy lub nawet złamiemy ostrza.

To samo dotyczy mięsa, z którego wcześniej nie usunęliśmy kości. Wydaje się to oczywiste, jednak w ferworze kuchennej pracy, łatwo o tym zapomnieć.

Do blendowania nie nadaje się też imbir. Spokojnie, nie stwarza ryzyka uszkodzenia blendera, ale jego włóknista struktura sprawia, że dokładne zblendowanie jest praktycznie niemożliwe.

Do listy złych pomysłów należy dopisać blendowanie produktów o ostrym, wyrazistym zapachu. Blendery są wyposażone w gumowe elementy uszczelniające, które mogą "przejść" aromatem czosnku, cebuli czy choćby chili.

Warto unikać blendowania zielonych warzyw liściastych, które były trzymane w temperaturze pokojowej. Powód jest bardzo prosty - przygotowany koktajl może uzyskać brązowy kolor, który wygląda wyjątkowo nieapetycznie. Aby tego uniknąć, warzywa trzeba najpierw schłodzić w lodowce.

Lepiej nie blendować mrożonych warzyw i owoców. Z tak twardymi produktami, może nie poradzić sobie nawet blender najwyższej klasy.

Trzeba uważać na ciastka i herbatniki. Ich blendowanie jest dopuszczalne, ale tylko razem z wilgotnymi produktami.

Do blendowania ziaren kawy i orzechów nadają się tylko najlepsze i najmocniejsze blendery. Uwaga, każdy z tych produktów jest tłusty, co może utrudnić czyszczenie urządzenia.

Artykuły powiązane

Pieczony kalafior
26.05.2020

Zupa kalafiorowa i kotlety z kalafiora. Odkryj to warzywo na nowo

Kalafior to niepozorne warzywo, z którego można wyczarować wyjątkowe przysmaki, takie jak kotlety z kalafiora. Zupa kalafiorowa też ma wielu fanów! Pieczony kalafior, kiszony, a nawet zwyczajnie gotowany i podany z bułka tartą oraz masłem niezmiennie podbija nasze kubki smakowe. Najważniejsze, to poznać sprawdzone przepisy na kalafior. Oto kilka z nich i trik, jak gotować kalafior.

Agata Ziemnicka
24.05.2020

Agata Ziemnicka: Dążę do prostoty

Agata Ziemnicka, dietetyczka i psycholożka. Uważa, że „zwyczajna” żywność może być też pokarmem dla duszy. Sama zaczyna dzień od soku. – To znak dla organizmu: „widzę cię i dbam o ciebie” – przekonuje. W wywiadzie dla magazynu "Moje Gotowanie" opowiedziała Dorocie Filipkowskiej  nie tylko o sokach i koktajlach z książki "Soki i koktajle w minutę".

Blender kielichowy
06.02.2020

Blender nie tylko do smoothie – przepisy i porady

Smoothie i koktajle to propozycje, po które sięgają nie tylko osoby na diecie. Zbilansowany napój to dobry pomysł na drugie śniadanie na słodko lub szybki podwieczorek w zabiegany dzień. A jeśli mamy ochotę na więcej zblendowanych pyszności? Perfekcyjne pesto, doskonała zupa-krem, a może aksamitny sos? Te przepisy wykonacie za pomocą jednego urządzenia, które kojarzy się głównie ze smoothie! Poznajcie zalety blendera kielichowego do zadań specjalnych w kuchni i przepisy na potrawy, z którymi zaplanujecie cały smakowity dzień.

Zupy
27.09.2019

Zupa jest dobra na wszystko - 5 najlepszych książek o zupach

Zupa to jedno z naszych dań narodowych. W końcu jemy je nie tylko wtedy, kiedy temperatura za oknem znacząco spada - nawet w upale mamy sprawdzone patenty na pyszne zupy. W cyklu Kulturalnie kulinarnie wyszukaliśmy 5 książek, które pozwolą wam przygotowywać zupy na mistrzowskim poziomie.

Smoothie bowls
11.12.2018

4 zimowe smoothie bowls, które są pyszne i piękne! Testujemy blender kielichowy

Sprawdziliśmy to – takie smoothie robi piorunujące wrażenie. Przygotowaliśmy je w kuchni naszego wydawnictwa, co pozwoliło nam zobaczyć, ile osób zachwyca się tak przygotowaną miseczką. W pracy pomagał nam blender Amica BTM 5011. Oto 4 smoothie bowl idealne na jesień i zimę!

Blender do smoothie
09.10.2018

Blender do smoothie dla jednej osoby? Postaw na blender sportowy

Kolorowe smoothie smakuje o każdej porze roku - potrzebujemy odpowiedni blender do smoothie i sezonowe produkty. Wiosną mango, kiełki i cytrusy, latem owoce jagodowe, a jesienią korzeniowe warzywa, jabłka, śliwki oraz gruszki. Z każdym produktem poradzi sobie blender do smoothie.

Zupa z dyni
25.08.2018

Zupa z dyni - rozgrzewający krem na chłodne wieczory

Zupa z dyni to nasz jesienny klasyk. Kiedy na straganach pojawiają się pierwsze pomarańczowe kule, a wieczory robią się chłodne, sięgamy po przepisy na pikantne zupy. Robimy ostry krem z dyni i z parującą miseczką chowamy się pod koc.

Blender kielichowy – szklany czy plastikowy?
03.07.2018

Blender kielichowy w kuchni - pomocnik nie tylko do koktajli

Blender kielichowy to małe AGD, które coraz częściej można spotkać w polskich kuchniach. O ile blender ręczny łatwo schowamy do szuflady, o tyle to blender kielichowy rozprawi się bezbłędnie z większą porcją owoców, warzyw, a także nabiałem czy składnikami zupy. W cyklu "Dobre rzeczy" podpowiadamy, jak wybrać idealny blender kielichowy.

Pikantna zupa z dyni
19.09.2016

Zupa z dyni na 3 sposoby - pikantna, orzeźwiająca, z orzechami

Krem z dyni to prawdziwy hit jesieni - sezon zaczyna się już we wrześniu i trwa do wczesnej zimy, ale jego szczyt przypada na październik i listopad. Dynia jest wtedy niedroga, a przy tym dojrzała, intensywna w smaku i najzdrowsza. Najprostszą wersję zupy przygotujecie, mając do dyspozycji dynię i warzywny bulion. Jednak najpopularniejsza jest ostatnio wersja z mlekiem kokosowym, o imbirowym aromacie.

smoothiebowl_glowne
01.02.2016

Smoothie bowl - pomysł na zdrowe śniadanie

Smoothie bowl to miska pełna witamin! Wypełniona owocami, orzechami i płatkami śniadaniowymi stanowi prosty i smaczny pomysł na śniadanie.