Blendowanie - przepisy na dania

55 przepisów

blendowanie

Blendowanie to proces rozdrabniania produktów spożywczych, w którym wykorzystywane jest specjalne narzędzie kuchenne - jak nietrudno się domyślić, mowa o blenderze. Zależnie od prędkości obrotowej ostrzy, czasu blendowania i od obrabianych składników, finalny produkt może mieć formę drobno posiekanych kawałków, kremową, niemal płynną lub sypką konsystencję.

Blendowanie: co można blendować?

Blendowanie najczęściej kojarzone jest z przygotowywaniem koktajli, smoothie i kremowych zup, czyli po prostu - zup kremów. Warto jednak zaznaczyć, że zastosowanie blendera jest znacznie szersze, wszystko zależy od produktów, które chcemy poddać blendowaniu.

Co można zblendować? Niemal wszystko! Owoce, warzywa, nasiona, ziarna, orzechy. Urządzenie o odpowiednio wysokiej mocy poradzi sobie nawet z kruszeniem lodu, a jeżeli zapewnia możliwość wymiany końcówek, można go też użyć do ubijania śmietany lub białek jaj. Możliwości są niemal nieograniczone i w praktyce, łatwiej jest wymienić te składniki, które nie nadają się do blendowania, niż te, które możemy wrzucić do blendera.

Warto natomiast pamiętać, że nie każdy blender nadaje się do wszystkiego. Jeżeli blendowaniu mają być poddane twarde składniki, jak ziarna kawy, orzechy, migdały czy lód, urządzenie musi być wyposażone w odpowiednio mocny silnik, dostosowany do długiej pracy na wysokich obrotach. W przeciwnym wypadku, blendowanie nie powiedzie się, a samo urządzenie może ulec uszkodzeniu.

Blendowanie: pomysły na obiady z blendera

Blendowanie to świetny sposób na przygotowanie sycącego i zdrowego obiadu. Absolutna klasyka to zupa krem. W tym przypadku, przepisy z blenderem mogą zapełnić sporej grubości książkę.

Blender idealnie nadaje się do przygotowania zdrowego i pożywnego hummusu. Idealnie sprawdzi się jako szybka przekąska lub pasta do kanapek, ale podany z makaronem, stanie się sycącym, zdrowym obiadem.

Blendowanie sprawia, że przygotowanie chrupiących placków ziemniaczanych jest łatwiejsze niż kiedykolwiek. To sprytne urządzenie pomoże ci też przygotować pyszne placki owsiane..

Z pomocą przygotujesz też różnego rodzaju dodatki - sosy lub masło orzechowe do naleśników - i półprodukty, np. domową mąkę ryżową.

Czego nie można blendować?

Blendowanie to proces niezwykle uniwersalny, warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie produkty można wrzucać do blendera. Gdy urządzenie zostanie użyte w nieprawidłowy sposób, ryzykujemy stępienie lub złamanie ostrzy, uszkodzenie silnika albo po prostu - zepsucie przygotowywanego posiłku.

Większość producentów blenderów nie zaleca blendowania gorącego jedzenia. Zanim przystąpimy do blendowania obiadu, produkty należy przestudzić do temperatury niższej niż 70 stopni.

Do blendowania nie nadają się wszelkie owoce i warzywa z grubymi pestkami, które wcześniej nie zostały usunięte. W ten sposób, łatwo stępimy lub nawet złamiemy ostrza.

To samo dotyczy mięsa, z którego wcześniej nie usunęliśmy kości. Wydaje się to oczywiste, jednak w ferworze kuchennej pracy, łatwo o tym zapomnieć.

Do blendowania nie nadaje się też imbir. Spokojnie, nie stwarza ryzyka uszkodzenia blendera, ale jego włóknista struktura sprawia, że dokładne zblendowanie jest praktycznie niemożliwe.

Do listy złych pomysłów należy dopisać blendowanie produktów o ostrym, wyrazistym zapachu. Blendery są wyposażone w gumowe elementy uszczelniające, które mogą "przejść" aromatem czosnku, cebuli czy choćby chili.

Warto unikać blendowania zielonych warzyw liściastych, które były trzymane w temperaturze pokojowej. Powód jest bardzo prosty - przygotowany koktajl może uzyskać brązowy kolor, który wygląda wyjątkowo nieapetycznie. Aby tego uniknąć, warzywa trzeba najpierw schłodzić w lodowce.

Lepiej nie blendować mrożonych warzyw i owoców. Z tak twardymi produktami, może nie poradzić sobie nawet blender najwyższej klasy.

Trzeba uważać na ciastka i herbatniki. Ich blendowanie jest dopuszczalne, ale tylko razem z wilgotnymi produktami.

Do blendowania ziaren kawy i orzechów nadają się tylko najlepsze i najmocniejsze blendery. Uwaga, każdy z tych produktów jest tłusty, co może utrudnić czyszczenie urządzenia.